U trendu

Savršena novogodišnja jelka

Danski naučnici u Kopenhagenu prvi put pokušavaju da izdvoje genom zimzelenog drveta kako bi u budućnosti mogli da zasade savršenu novogodišnju jelku. Plan je da jednog dana svi mogu unapred da kupe jelku, i to takvu koja neće uvenuti ili se osušiti, nego će trajati bez obzira na to kad su je kupili.
Naučnik Per Ingvarson (Pär Ingvarsson) sa svojim timom vodi projekat "kloniranja" ovog savršenog drvceta, a dobio je sedam miliona evra da pokuša da izdvoji genom koji mu je potreban. Ukoliko Ingvarson i njegov tim uspeju u tome, biće to prvi put u istoriji da je neko uspeo da klonira drvo.
Dosad niko nije pokušao da uradi ništa s genomom zimzelenog drveta, jer ih ima previše. Uprkos tome što imaju samo 12 hromozoma, oni u sebi nose sedam puta više informacija nego 46 ljudskih hromozoma. Pored toga, tek sada imamo tehnologiju koja može da dekodira tako gigantski genom, objašnjava Ingvarson, koji je uveren da tajna evolucije zimzelenog drveća leži negde u njihovim hromozomima. Naučnici očekuju odgovore na još neka pitanja, a pre svega na to kako se današnje klimatske promene odražavaju na drveće.
Naime, ako uspeju da otkriju koji tačno deo gena pomaže biljkama da se bolje prilagođavaju klimatskih promenama, mogli bi da uzgajaju više biljaka s tim osobinama, to jest da ih opet kloniraju i tako stvore vrstu koja je neuništiva. Međutim, danski naučnici pre svega žele da stvore savršenu jelku i na najboljem su putu da u tome i uspeju. Danska je između ostalog i jedan od najvećih izvoznika novogodišnjih i božićnih jelki; samo u "komšijske" zemlje izveze deset miliona jelki godišnje. Zato nije čudno što na Univerzitetu u Kopenhagenu ceo tim ljudi radi na istraživanju "večne" jelke. Trenutno se gomila kloniranih jelkica nalazi u tečnom azotu i za neko vreme će se znati koja od njih će biti baza za najbolju novogodišnju jelku.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar