najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Serije se sve više gledaju na mobilnim telefonima

Sve veći broj gledalaca gleda omiljene serije, filmove, video-spotove ili snimke koncerata na mobilnim uređajima – pametnim telefonima i tabletima. Raste i vreme koje gledaoci posvećuju ovoj vrsti zabave ili opuštanja: prosečno gledanje video-sadržaja na mobilnim uređajima u odnosu na 2012. godinu poraslo je čak za 200 sati godišnje, odnosno za sat i po sedmično, pokazalo je istraživanje kompanija „Erikson”, koja je sedmu godinu zaredom u okviru analitičke laboratorije ispitivala vezu navika potrošača i televizijskih i drugih medijskih sadržaja.

„Uočena je ogromna promena u ponašanju potrošača u pogledu gledanja TV i video-sadržaja u korist mobilnih uređaja”, ocenio je Zajnep Ahmet, viši savetnik istraživanja, i dodao: „Sve više korisnika traži neometan pristup visokokvalitetnom televizijskom i video-sadržaju putem različitih servisa i uređaja. Naročito pripadnici milenijumske generacije, kojoj je od presudne važnosti da ima mogućnost gledanja sadržaja na pametnim telefonima.”

Mladim gledaocima važno je da impresije podele na društvenim mrežama, ali neguju i visoko očekivanje u pogledu fleksibilnosti ponude: da sami određuju vreme kada će gledati neki sadržaj, dok putuju, u pauzi posla, učenja, kasno noću…

„Danas gledaoci očekuju višeslojnost, odnosno žele sami da stvaraju sopstveni, personalizovan sadržaj o kome istovremeno mogu da dele utiske na društvenim mrežama”, pojasnio je Ahmet.

Za analizirani period od 2010. godine do danas uočen je pad gledanja video-sadržaja na „fiksnim” uređajima – klasičnim televizorima – za 14 odsto, dok je sa druge strane u istom periodu vreme provedeno u gledanju istih sadržaja na mobilnim uređajima poraslo za 85 odsto.

Porast upotrebe servisa „video na zahtev” (Video on Demand) ukazuje i na potrebu menjanja klasičnih televizijskih kanala, odnosno na nezadovoljstvo gledalaca ponudom klasičnih TV kanala. Primera radi, 44 odsto američkih potrošača kažu da ne mogu da nađu šta da gledaju u televizijskom programu na dnevnom nivou, što je za 22 odsto više u odnosu na 2015 godinu. Za procenat više – za 45 odsto ispitanika pak isti postupak traženja zanimljivog sadržaja na pametnom telefonu nije problem pa mu posvećuje više vremena.

Zanimljivo je da je u istraživanju, koje je obuhvatilo impozantnih više od milijardu i 100 miliona potrošača širom sveta, 40 odsto reklo da gleda „Jutjub” sadržaje svakodnevno, a 10 odsto njih na to troši više od tri sata.

(A. C, Politika)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike