Šesti međunarodni festival Tesla Global Forum

Šesti festival Tesla Global Forum, posvećen popularizaciji nauke, obrazovanja i kulture u čast velikog srpskog i svetskog naučnika i pronalazača Nikole Tesle, biće održan od četvrtog do sedmog jula u Novom Sadu, na Fruškoj Gori i u manastiru Šišatovac.

Reč je o međunarodnom festivalu koji okuplja istaknute ličnosti iz oblasti nauke, kulture, umetnosti, informacionih tehhnologija, sociologije i ekologije u cilju bližeg upoznavanja posetioca sa stvaralačkim opusom Nikole Tesle, izgradnje nacionalnog identiteta i očuvanja kulturne baštine.

Posebno mesto na festivalu zauzima omladinski Tesla Sajber Kamp koji prima najuspešnije studente domaćih i inostranih fakulteta, navedeno je u saopštenju u kom se dodaje da će kroz kreativne radionice, predavanja, okrugle stolove, ali i prateći program, koncerte, izložbe i filmove mladi imati priliku da posete fantastični svet velikog naučnika.

Neki od učesnika ovogodišnjeg programa su Radomir Žikić sa Instituta za fiziku Srbije, predstavnik Tesla Forum-a iz Perta iz Austrlije Ivan Vasev, Rastislav Kragić iz Ministarstva rudarstva i energetike i mnogi drugi.

U okviru festivalskih aktivnosti, Tesla Global Forum tradicionalno dodeljuje priznanja ““Bela golubica““ za promociju humanističkih vrednosti za koje se tokom života zalagao Nikola Tesla, a koje su prepoznate u ličnostima i stvaraocima ovdašnjeg vremena, piše u saopštenju.

Kako se dodaje, dobitnici priznanja za 2018. godinu su srpski i francuski humanista, osnivač i direktor francuske humanitarne organizacije ““Solidarnost za Kosovo““ Arno Gujon, glumac i producent Miloš Biković…

U saopštenju se dodaje da će se, po prvi put, u okviru festivala održati i „Fruškogorski Tesla reli““ – trka električnih, hibridnih i vozila koja koriste alternativna goriva.

Tesla Global Forum podržan je od strane Vlade Srbije, Pokrajinske vlade AP Vojvodine, Grada Novog Sada, Eparhije Sremske, kompanije Telekom Srbija, Privredne komore Srbije, Matice srpske i Muzeja Nikole Tesle iz Beograda, dodaje se u saopštenju.

1 komentar
  1. bambi

    Sada se sa Teslom hvalite, a kada je trazio malo novca za svoje projekte, niko mu ni dinar nije dao. Sramota.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike