Severna Koreja menja stav prema Internetu

Vlada jedne od retkih zemalja u kojima je upotreba Interneta zvanično zabranjena, Severna Koreja, polako menja svoj stav po ovom pitanju, nagoveštavajući, možda, i veće promene u državi koja nosi epitet „totalitarne“. Kineska firma Silibank.com je, uz saglasnost vlasti u ovoj zemlji, otvorila e-mail servis za građane Severne Koreje, omogućivši primanje i slanje poruka. Na ovaj način, 22 miliona stanovnika je dobilo mogućnost da koristi barem jedan od servisa Interneta.

Do sada Severna Koreja nije bila povezana na Internet, ali je imala svoju državnu kompjutersku mrežu, pod nazivom „Kwang Myung“. Mogućnost korišćenja Interneta je postojala samo za strance, i to u nekoliko najvećih hotela, u kojima postoje međunarodne telefonske linije. Za početak, pomenuti e-mail servis može da posluži korisnicima za komunikaciju sa nekoliko državnih firmi, vladinim agencijama i ustanovama. Ostaje otvorena mogućnost komunikacije i van granica zemlje. Takođe, pitanje je u kojoj će meri ovakva usluga zaživeti, budući da je preskupa za prosečnog stanovnika Severne Koreje, ali i za svetske standarde. Slanje jedne prosečne tekstualne poruke košta oko 1,5 dolara. Slanje slika tek predstavlja problem: za fajl od 1 Mb treba platiti preko 50 dolara!

O skupoći usluge svedoči i broj pretplatnika: za prvih nekoliko dana od pokretanja, servis je počelo da koristi samo njih 10. Kineska kompanija, želeći da popularizuje servis (i da naplaćuje nerazumne sume za uslugu), nudi besplatno korišćenje za prvih 100 pretplatnika, u narednih šest meseci. U eksperimentalnoj fazi poruke će biti slane i primane svakih sat vremena. Vlasti Severne Koreje će posle probnog perioda odlučiti da li će dozvoliti i otvaranje prema svetu.

Za ovaj projekat je zainteresovana i Južna Koreja, dugo u neprijateljskim odnosima sa severnim susedom, u kojoj postoji zakon o zabrani elektronske komunikacije sa ovom državom. Slanje mejlova u Severnu Koreju je kažnjivo, pa je u avgustu i uhapšeno šest osoba koji su razmenili poruke sa zvaničnicima Severne Koreje. Ipak, prošlogodišnji sastanak predsednika dveju država ukazuje na „otopljavanje“ odnosa. Značajan korak ka stabilizaciji bi sigurno bila i mogućnost elektronske komunikacije između predugo zavađenih suseda.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.