najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Skandal s Folksvagenom dao krila protivnicima dizela

Folksvagenova prevara s dizel-automobilima, mada tek obelodanjena, već je dala novu snagu kritičarima tog goriva, iako njegovo korišćenje proizvođači automobila brane borbom protiv zagrevanja klime.

Na pitanje AFP, proizvođači automobila nisu bili rečiti o pogonu na dizel, šest dana nakon početka afere s Folksvagenom čiji je direktor Marti Vinterkorn već podneo ostavku.

Mada se skandal s falsifikovanjem emisije oksida azota (NOx) odnosi na 11 miliona automobila VW, bivši šef Renoa, Lui Švajcer ne skriva zabrinutost auto-industrije za sudbinu tog goriva u celini.

“Bilo bi katastrofalno ako bi se zaključilo da dizel mora da umre”, rekao je Švajcer, objavio je u četvrtak francuski list “Lez eko”.

To su već rekli neki političari: “Čist dizel ne postoji!”, uzviknula je ove nedelje Emanuel Kos, šefica francuske stranke Zelenih EELV, zahtevajući “zabranu dizela (u Francuskoj) od 2025. godine”.

Tokom posete Londonu, ministar privrede Francuske, Emanuel Macron rekao je da “ne treba poleteti i sve pobrkati” i podsetio da je slučaj VW “nije prevara koja se odnosi na sam motor ili na sam princip dizela”.

A u javnom mnjenju većina od 59,6 odsto kaže da ne misli da je dizel “čist motor”, po anketi objavljenoj u sredu na sajtu “Caradisiac”.

Po drugom istraživanju, objavljenom u sredu, 27 odsto ispitanika izjavilo je da posle afere Folksvagen ima “negativniji” stav o automobilima na dizel.

“Dizel je na meti vlasti i posebno nekih aktivista za zaštitu okoline, a slučaj Folksvagen to neće popraviti, već, naprotiv, može pojačati napad”, rekao je za AFP Meisa Tal, iz konsultantske firme “Kurt Salmon”.

Taj stručnjak za auto-industriju upozorava da izbor kupaca između pogona na dizel i benzin zavisi i od stava zakonodavaca. “Kupovnu (dizela) su u mnogome olakšale subvencije” davane na to gorivo godinama, rekao je on.

Slučaj VW je nastao tri nedelje po stupanju na snagu novih evropskih standarda o smanjenju zagađenja, “Evro 6” koji nameće još strože ograničenje za NOx (azot-monoksid i dioksid).

I evropski proizvođači, okupljeni u organizaciji ACEA, tvrde da su dizel vozila koja emituju manje CO2 od svojih benzinskih ekvivalenata, od suštinskog značaja za postizanje cilja od 95 grama po kilometru do 2020. godine.

“Svaki znak političke volje da se odbace dizel motori smanjuje proizvođačima raspoloživa sredstva za postizanje ciljeva u vezi s CO2”, rekao je juna ove godine direktor Renoa i predsednik ACEA, Karlos Gosn.

Staviti stare dizele i nove motore “Evro 6” “u istu korpu nije fer prema naporima” proizvođača da motori manje zagađuju, rekao je on.

Čak i pre najnovije afere, udeo dizela u prodaji novih automobila u Evropi je opadao: sa 55,2 odsto 2011. godine, došao je 2014. na 53 odsto, prema ACEA.

U Francuskoj koja ima više dizela od proseka, taj udeo je 2008. bio 77,3 odsto, a ove godine je oko 58 odsto jer je najava standarda “Evro 6” naterala proizvođače da napuste manje dizel modele.

Napadati nove dizel motore je besmisleno, tvrde proizvođači, jer bi to značilo da je sadašnji vozni park problematičan: Više od 250 miliona privatnih automobila je u Evropskoj uniji, starih prosečno po skoro 10 godina, kaže ACEA, a 41 odsto od toga radi na – dizel.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike