Smartfoni privlačniji od televizora?

Izlagači na najvećem evropskom sajmu elektronike IFA, koji počinje danas i traje do 9. septembra u Berlinu, predstaviće, pored ostalog, najnovije modele televizora sa tankim ekranima koji iz godine u godinu daju sve oštriju sliku, a sve su boljih boja i dosegli su veličine koje više ne staju u običnu dnevnu sobu.

Međutim, u tom segmentu, kao i kod kućnih bioskopa i kamera, poslovi ne idu baš najbolje, piše danas javni servis Radio Dojče vele.

“Prva polovina 2015. bila je lošija nego što smo predvideli, u svakom slučaju za klasičnu zabavnu elektroniku”, rekao je Hans-Joahim Kamp, predsednik Nadzornog odbora firme “gfu consumer und Home-Electronics”, koja organizuje sajam u Berlinu.

“Znali smo da ove godine nema svetskog prvenstva u fudbalu, ali ipak nismo predvideli minus od 9,3 odsto“, izjavio je Kamp.

Samo prodaja televizora s tankim ekranom opala je za 16,5 procenata i ukupan promet bio je samo 1,8 milijardi evra.

Televizori su i dalje najčešći uređaji zabavne elektronike, ali mobilni aparati su sve traženiji.

Međutim, čak su i laptop-računari i tablet-računari sve manje traženi u korist pametnih telefona.

Najvažniji proizvod je pametni telefon. Bez njega više ništa nije moguće. To se odražava i kod prodaje.

Ove godine je oblast telefonske komunikacije u poslovnim rezultatima premašila klasičnu zabavnu elektroniku. U prvoj polovini ove godine, u Nemačkoj je prodato više od 11 miliona mobilnih telefona, do kraja godine taj broj bi trebalo da poraste na 25 miliona. Pored toga, ogromna je i umreženost uređaja, više ništa ne funkcioniše bez interneta.

Samo još 18 odsto svih uređaja ne može da komunicira međusobno i s internetom. S interneta sve češće stižu i filmovi i muzika, ponuđači muzike na vebu zabeležili su plus od 60 odsto.

Na sajmu IFA, ipak, ove godine neće moći da bude viđeno ništa zaista novo, izlagači će se pre svega truditi da prošlogodišnje trendove predstave u savršenom obliku.

Dobar deo izložbenog prostora na IFA, gde ove godine svoje proizvode predstavlja se više od 1.500 izlagača, popunjava i bela tehnika: veš-mašine, frižideri i sve ono što je potrebno jednom domaćinstvu. Veliku ulogu u toj oblasti ima štednja energije.

Svaki treći Nemac danas je spreman da zameni svoj stari uređaj novim koji manje troši.

Sve više aparata za domaćinstvo priključeno je na internet. Modernim domaćinstvom upravlja se putem aplikacija i pametnih telefona, a robot za usisavanje brine se za čistoću i kada nikoga nema kod kuće.

Jedino što Nemce zaista brine jeste bezbednost podataka na mreži. Tu su hitno potrebna uverljiva rešenja, zaključuje Dojče vele.

(Tanjug)

Ostavite komentar