najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

Sonda Džuno napravila prekretnicu u istoriji astronomije (video)

Sonda Džuno američke Nacionalne svemirske agencije (NASA) pružila je čovečanstvu novi ugao u posmatranju kosmosa.

Džuno je nekoliko nedelja pre nego što će ući u orbitu Jupitera (4. jula), zabeležila neverovatni snimak četiri prirodna satelita “gasovitog džina” – Kalista, Evrope, Ganimeda i Ije – i to dok kruže oko ogromne planete.

“U istoriji čovečanstva nismo uspeli da vidimo kretanje bilo kog nebeskog tela na ovakav način”, rekao je glavni istraživač misije Džuno Skot Bolton na konferenciji povodom uspešnog ulaska sonde u orbitu Jupitera.

“On je kralj Sunčevog sistema, a njegovi podanici kruže oko njega. Ovo je za mene veoma važno, jer konačno na pravim fotografijama i snimku možemo da vidimo nešto što smo do danas samo zamišljali”, kaže Bolton.

Ove mesece otkrio je Galileo Galilej 1610. a prateći ih kroz nekoliko noći zaključio je da kruže oko Jupitera, prenose mediji.

“To je bilo veliko otkriće koje je promenilo našu perspektivu o kosmosu – Zemlja nije bila centar svemira”, rekao je Bolton.

“Zamišljao je ovakvo kruženje, a mnogi posle njega su vekovima zamišljali kako se kreću planete i zvezde. Zahvaljujući Džuno, sada to prvi put i vidimo”.

Video je sastavljen od fotografija koje je sonda napravila JunoCam instrumentom između 12. i 29. juna dok se letelica približavala sa 16 miliona na pet miliona kilometara udaljenosti od Jupitera.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike