najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Sonda Rozeta prekida vezu sa svojim čuvenim robotom

Evropska sonda Rozeta prekinula je komunikaciju s malim robotom Fileom (Philae) koji se nalazi na površini komete Čurjumov-Gerasimenko, da bi štedela snagu i da bi mogla da obavi preostale zadatke u naredna dva meseca pre nego što joj se završi misija, posle 12 godina boravka u svemiru.

„Komunikacija sa robotom Fileom danas je prekinuta“, rekao je za Frans pres Andreas Šitc, portparol nemačke svemirske agencije DLR, i dodao da je to kraj „jedne fascinantne i uspešne misije“.

Na tviter nalogu robota koji vodi Evropska svemirska agencija (ESA) piše danas: „Vreme je da se pozdravim“.

Evropska agencija lansirala je misiju Rozeta 2. marta 2004. godine, a od 2014. godine ona se nalazi oko orbite komete Čurjumov Gerasimenko.

Naučnici se nadaju da će misija pomoći da saznaju više o nastanku solarnog sistema i evoluciji nebeskih tela.

Rozeta koja prati kometu Čurjumov od avgusta 2014. sve više se udaljava od Sunca, i trenutno se nalazi 520 miliona kilometara od njega i 590 kilometara od Zemlje. Njeni veliki solarni panoi koji joj daju energiju, dobijaju sve manje svetlosti, napisala je Evropska svemirska agencija na svom blogu dodajući da je potrebno štedeti snagu da bi Rozeta mogla da nastavi da aktivira svoje naučne instrumente do kraja avanture koji je predvidjen za 30. septembar.

Posle deset godina putovanja na Rozeti, File je 12. novembra 2014. u istorijskom poduhvatu sleteo na kometu Čurjumov Gerasimenko.

Posle nekoliko odskakanja taj robot veličine veš mašine se stabilizovao u senci u položenom položaju. Opremljen sa deset instrumenata, robot je radio 60 sati pre nego što je ušao u hibernaciju zbog nedostatka energije. Probudio se u junu 2015. ali nije davao znake života od 9. jula.

U februaru ove godine timovi koji su zaduženi za praćenje robota rešili su da mu više ne šalju komande, ali su nastavili da ga osluškuju iz predostrožnosti. Odluku da se prekine sa ovim osluškivanjem doneo je Patrik Martin, odgovoran za misiju Rozeta u Evropskoj svemirskoj agenciji, navodi ESA na svom blogu.

Dani Rozete su takodje odbrojani. Sonda koja se nalazi oko 20 kilometara od površine komete Čurjumov će se 30. septembra polako spustiti na kometu. Čim je dodirne komunikacije će prestati, kao i operacije koje Rozeta sprovodi, i to će biti kraj.

U poslednjim trenucima Rozeta neće dangubiti, već će i tokom spuštanja na kometu praviti snimke visoke rezolucije i naučna merenja.

„Svi uključeni u ovu misiju će biti jako tužni ali takodje i jako ponosni onim što je postignuto“ rekao je Mark Makogrin naučnik ESA.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike