Spejs iks isporučio svemirskoj stanici prostoriju na naduvavanje

Privatna firma za letove u svemir Spejs iks (SpaceX) je obavila isporuku visokog prioriteta: prvu do sada napravljenu prostoriju na naduvavanje za astronaute.

Teretni brod te američke firme, Zmaj, stigao je u nedelju na Međunarodnu svemirsku stanicu, dva dana posle poletanja iz Kejp Kanaverala, na Floridi. Astronauti na stanici 400 kilometara iznad Zemlje Zmaja su uhvatili robotskom rukom.

Zmaj je doneo 3.175 kilograma tereta, uključujući i prostoriju mekih zidova koju je izgradila firma Biglou erospejs (Bigelow Aerospace). Ta prostorija koja je potpuna novina, čvrsto upakovana za transport, može da se naduva do veličine male sobe što će biti urađeno tokom maja.

Ta nova tehnologija menja uslove boravka astronauta u svemiru. NASA predviđa staništa na naduvavanje kroz nekoliko decenija na Marsu, dok Biglou namerava da za četiri godine lansira dve svemirske stanice na naduvavanje i to za komercijalni zakup.

Ovo je bila prva isporuka Spejs iksa za američku svemirsku agenciju NASA ove godine, dok je nesreća pri lansiranju juna prošle godine odložila poletanja, te su mnoge pošiljke na čekanju.

Spejs iks je u petak postigao još jedan uspeh sletanjem pogonskog dela rakete za lansiranje na plutajuću platformu na moru, te se raketa može ponovo upotrebiti što smanjuje trošak naednih letova.

Zmaj će ostati na stanici mesec dana pre povratka na Zemlju s naučnim uzorcima.

(Beta)

Ostavite komentar