U trendu

Srbija na oprezu zbog malicioznog softvera „WannaCrypt“

Povodom globalnog napada malicioznim softverom „WannaCrypt“ nadležno ministarstvo je organizovalo sastanak na kome je potvrđeno da Srbija nije bila meta u prvom talasu napada, ali je neophodno i dalje biti na oprezu i preduzimati mere zaštite informacionih sistema.

U saopštenju Ministarstva, trgovine i telekomunikacija kažu da je telo za koordinaciju poslova informacione bezbednosti Srbije dalo preporuke o zaštiti, koje se odnose na primenu uputstva RATEL-a, kao nadležnog za poslove Nacionalnog centra za prevenciju bezbednosnih rizika u informaciono komunikacionim sistemima, odnosno tehničkog uputstva kompanije „Majkrosoft“.

To telo apeluje na sve korisnike da imaju u vidu stalnu potrebu sprovođenja mera zaštite u oblasti informacione bezbednosti, odnosno da se pridržavaju opštih protokola o zaštiti informacionih sistema, koji uključuju redovno otklanjanje tehničkih nedostataka i ažuriranje sistema.

Pored obavezne sistemske zaštite, kao druga neophodna komponenta bezbednosti, od suštinskog je značaja postojanje svesti da se proces zlonamernog softvera pokreće akcijom korisnika prilikom čitanja poruka elektronske pošte neproverenih i nepoznatih pošiljaoca kao i usmerenjem na internet linkove sa istim koji su drugačije označeni u svrhu prikrivanja krajnje namere.

Predstavnici Sektora za informaciono-komunikacione tehnologije Uprave za zajedničke poslove republičkih organa podsetili su da su preduzete preventivne mere kako bi se sprečili eventualni napadi na informacione sisteme javne uprave, a svi članovi tela ponovili su da nadležni organi do sada nisu imali prijave ovog napada ali da su u pripravnosti.

Državni sekretar u resornom ministarstvu Tatjana Matić poručila je da je neophodno podizanje opšte informacione bezbednosne kulture i menjanje korisničkih navika, kao i podizanje kapaciteta nadležnih institucija u ovoj oblasti, s obzirom na sve učestalije probleme u oblasti informacione bezbednosti.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike