najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Srbija sedma po broju internet pretnji

Trećina korisnika interneta u Evropi i nekim afričkim i azijskim zemljama susrela se s bezbednosnim incidentima koji su bili povezani s lokalnim mrežama i prenosivim uređajima, dok se 15 odsto njih susrelo s pretnjama na globalnoj mreži, pokazuje statistika kompanije „Kasperski”.

Ukrajina je i dalje na prvom mestu po broju korisnika koji su pogođeni lokalnim pretnjama (57,9 odsto). Prate je Izrael (38,5 odsto), Srbija i Grčka (37,6 odsto) i Južna Afrika (36 odsto). Najviše internet pretnji uočeno je u Sloveniji (23,9 odsto) i Ukrajini (21,8 odsto), ali i u Španiji i Grčkoj, dok je Srbija sedma s 16,5 odsto. Holandija, Južna Afrika, Velika Britanija i Češka imaju znatno niži procenat pretnji, pokazuju podaci iz baze korisnika usluga ove globalne kompanije za sajber-bezbednost.

Izveštaj je predstavljen na skupu u Malti, na kojem je jedna od glavnih tema bio tzv. rensomver – napadi „ucenjivačkim virusima”, kojima kriminalci blokiraju računar i traže otkup da bi dešifrovali dokumente. Istraživanja pokazuju da 40 odsto korisnika danas plaća otkup kada su njihovi podaci šifrovani, što samo služi kao dodatni podsticaj za kriminalce.

Govorilo se i o pretnjama povezanim s „internetom stvari”, koje se sve češće pojavljuju. Upravo su pametni uređaji zaraženi virusima minulog vikenda upotrebljeni za napad koji je na jedan dan blokirao veliki deo interneta i SAD i u još nekim zemljama.

„Već smo imali prilike da vidimo na koji način pametni televizori mogu da budu iskorišćeni za špijuniranje vlasnika i kako neovlašćena lica mogu da otvore pametna vrata. Od ključnog je značaja da se pripremimo, kako za trenutne tako i za buduće rizike koje sa sobom nose ovi uređaji”, rekao je Marko Projs, direktor evropskog tima za istraživanje i analizu.

Na skupu je dat presek osnovnih bezbednosnih pretnji posebno na teritoriji Evrope. Tokom prošle i početkom ove godine, „Kasperski” je registrovao više od dva miliona sajber-incidenata koji uključuju rensomver, od kojih su neki privukli veliku pažnju javnosti. U poređenju s periodom 2014/15, broj ovakvih napada u korporativnom sektoru se povećao šest puta, a stručnjaci ove kompanije očekuju da će ova vrsta malvera nadmašiti i bankarske trojance.

Kako bi pomogao kompanijama da smanje rizik od napada, „Kasperski” je objavio besplatan alat protiv ucenjivačkih virusa, a zajedno s Europolom, holandskom nacionalnom policijom i kompanijom „Intel sekjuriti” pokrenuo je projekat „Nema više otkupa” (onlajn portal nomoreransom.org), koji ima za cilj da informiše javnost o opasnostima i da pomogne žrtvama da povrate svoje podatke bez plaćanja otkupa kriminalcima. Među najnovijim članovima ovog projekta je 14 ministarstava unutrašnjih poslova različitih zemalja, navodi se u saopštenju kompanije sa sedištem u Moskvi.

(J. J. K., Politika)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike