U trendu

Šta novo donosi Flash 5?

Kao što sigurno znate, Macromedia Flash je aplikacija za animiranje vektorske grafike, prvenstveno namenjene web-u, ali i ne samo web-u. Najnovija, peta verzija ovog programa, na prvi pogled, odlikuje se unapređenjem interfejsa, koji je sada mnogo bliži izgledu ostalih Macromedia proizvoda. Neki od najznačajnijih unapređenja odnose se na interaktivnost, koja dolazi sa podrškom za novi ActionScript jezik. U nekoliko tačaka, navešćemo najznačajnije izmene, koje će najviše značiti početnicima i onima sa srednjim nivoom poznavanja Flash-a :

 • Macromedia Dashboard
  Dashboard, kojem se pristupa iz Flash-ovog menija „Help“, obezbeđuje najsvežije updated informacije direktno na vaš desktop, i to u obliku filmova. Macromedia planira da novi Dashboard sadržaji budu na odgovarajućem stručnom nivou, a takođe će obezbeđivati i mnoštvo linkova ka različitim web sadržajima namenjenim Flash korisnicima.
 • Unapređena vremenska linija (Timeline)
  Flash 5 nudi dva stila za pregled i selekciju frejmova na vremenskoj liniji. Podrazumevani stil sada bolje razjašnjava razliku između keyframe-a i in-between frame-a, koji je proširenje sadržaja osnovnog, ključnog frejma. Ovo nam omogućava lakšu identifikaciju i manipulaciju blokovima frejmova koji sadrže iste elemente.
 • Panel interfejs
  U prethodnoj verziji Flash-a, većina alatki za podešavanje atributa i parametara grafičkih elemenata i animacije, bilo je skriveno u Toolbar-u ili unutar dijalog prozora, koji su zahtevali kretanje kroz mnoštvo menija. Flash 5 čini da većina ovih alata bude dostupna preko panelnih prozorčića, koji mogu biti otvoreni (ili zatvoreni) radi bržeg pristupa tokom procesa kreiranja.
 • Movie Explorer
  Jedan od panela je i Movie Explorer, koji prikazuje hijerarhijski pregled celog Flash fajla. Možete ga koristiti za navigaciju, sortiranje, filtriranje, pretragu elemenata unutar animacije, ili čak možete i odštampati sadržaj filma.
 • Slobodno podešavanje prečica
  Operacijama koje nemaju prečice možete dodati, a onim sa postojećim prečicama možete izmeniti prečice u neke koje vama više odgovaraju.
 • Bezijeove krive
  Flash 5 alatka „Pen tool“ omogućava vam da definišete linije i oblike postavljanjem serija usidrenih tačaka radi kreiranja putanja. Potom sa alatkom „Subselection tool“ možete manipulisati linijama i krivama putanja, premeštanjem usidrenih tačaka i korišćenjem „Bezijeovih ručica“.
Ovo su samo neka unapređenja, a ima ih zaista mnogo jer se Macromedia zaista potrudila da odgovori na sve primedbe korisnika prethodnih verzija Flash-a.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.