Štampa strahuje od restriktivnog propisa EU

Trideset evropskih novinskih izdavača je u otvorenom pismu zatražilo reviziju nacrta novog propisa EU o zaštiti ličnih podataka, smatrajući da bi im on ugrozio poslovanje na internetu.

Taj nacrt o kojem se vodi javna rasprava, nova je verzija direktive „ePrivacy“, koja će svakom korisniku interneta omogućavati da odjednom odluči o nivou zaštite za sve sajtove koje posećuje.

Tako će čitalac samo jednom odlučiti da li prihvata „kolačiće-kukise“ (cookies) ili ne na svim sajtovima. Ti za njega nevidljivi mali programi se ubacuju u njegov računar i anonimno prikupljaju podatke o njegovom korišćenju interneta što se koristi u svrhe reklamiranja. To korisnik sada bira na svakom sajtu pojedinačno.

Takav predlog „novinskim izdavačima uskraćuje sposobnost da obaveste svakog od čitalaca o razlozima zbog kojih se traži njihova saglasnost (za ‘kukise’), da im objasne prednosti personalizovanog novinskog sadržaja i marketinga, i da im ukažu na značaj pretplate i oglašavanja za kvalitet štampe“, žale se 33 izdavača u otvorenom pismu koje će u celini biti objavljeno u ponedeljak.

„Uskraćivanjem ciljanog reklamiranja izdavačima, (nova verzija) ‘ePrivacy’ podstiče preorijentaciju novinskih oglašivača dalje od dominantnih digitalnih platformi, i stoga smanjuje potencijal za investiranje u kvalitetno novinarstvo“, piše u tekstu u kojem se, s druge strane, osuđuje „koncentraciju digitalnih podataka o evropskim građanima u rukama nekoliko svetskih kompanija“.

„Zahvaljujući svom digitalnom razvoju, štampa nikada nije imala toliko čitalaca kao sada (…). To dostignuće će omogućiti nastanak ekonomskog modela digitalne štampe samo pod uslovom da izdavači mogu poznavati svoje čitaoce i razviti direktnu vezu s njima“, tvrdi se u današnjem saopštenju Unije (francuske) nacionalne dnevne štampe (SPQN), na čiju je inicijativu to pismo poslato Evropskom parlamentu i Savetu EU.

„Prikupljanje anonimnih podataka (…) omogućava urednicima da bolje poznaju interesovanja svakog čitaoca i da razvijaju odgovarajuće ponude sadržaja“, kaže SPQN.

„To je veoma bitno i za ciljano oglašavanje, koje je i korisno, i prihvaćeno“, rekao je on.

„Zato evropska štampa smatra da joj je to neophodno, da bi bolje ispunila svoju ulogu u informisanju koja se radilno revidira (novim) ‘ePrivacy’ „, zaključuje SPQN.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike