U trendu

Statistička tehnika će otkrivati i nalazišta minerala

Novom statističkom tehnikom, zasnovanom na borbi protiv terorizma i korišćenju ogromne baze podataka, moći će se, sa do sada nevidjenim nivoom preciznosti i pouzdanosti, otkrivati nalazišta minerala, što nudi velike naučne i ekonomske mogućnosti, naveli su tvorci tehnike.

To će biti prva primena statističke tehnike koja se do sada koristila za predvidjanje širenja zaraznih bolesti, raskrinkavanje terorističkih mreža, praćenje aktivnosti na internetu ili regulisanje saobraćaja u mineralogiji.

Sad bi trebalo da omogući pronalaženje minerala, od najobičnijih do najredjih i najvrednijih, navodi se u radu koji je juče objavljen u časopisu Ameriken mineralodžist (American Mineralogist).

„Ulazimo u eru otkrića koja otvaraju nove uzbudljive granice za nauku sa ogromnim ekonomskim potencijalom“, rekao je Robert Hejzen, naučnik pri Karnegi institutu i generalni direktor Dip karbon obzervatori (Deep Carbon Observatory), medjunarodnog programa za istraživanje uloge ugljenika na Zemlji.

Naučnici su decenijama sakupljali velike količine informacija i podataka o više od 5.200 do sada otkrivenih minerala na planeti. Svaki od njih ima sebi svojstven hemijski sastav i jedinstvenu atomsku strukturu.

Milioni uzoraka su uzeti sa stotina hiljada lokacija u svetu i katalogizovani sa opisom koji uključuje geološke karakteristike i lokaciju. Hejzen je rekao da će nova analitička tehnika dati mineralolozima podatke o tome gde šta mogu da traže.

On je rekao da su rudarske i naftne kompanije već pokazale veliko interesovanje.

Ta tehnika je pomogla u otkrivanju 145 ugljenikovih minerala koji su do sada bili nepoznati nauci. Takodje, istraženi su i minerali koji sadrže bakar, element veoma reaktivan sa kiseonikom. Tako su naučnici mogli da izračunaju nivo kiseonika u atmosferi u vreme nastanka minerala.

Tako će moći da se sazna više o evoluciji minerala tokom vremena.

Naučnici se nadaju da će na taj način moći da otkriju više o geološkoj istoriji Marsa i drugih planeta i eventualno otkriju tragove života.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike