najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Stetoskop iz 3D štampe za samo 2,5 dolara

Palestinsko-kanadski doktor Tarek Lubani (Loubani) napravio je jeftini stetoskop 3D štampanjem, koji košta samo 2,5 dolara, neuporedivo manje od modela poznatih brendova, dok neki doktori tvrde da po kvalitetu ne zaostaje.

Ovaj doktor hitne medicine, koji radi u Kanadi i pokrenuo je Glia projekat za snabdevanje osiromašenih mesta medicinskom opremom, nada se da će “proizvoditi ove uređaje lokalno kako bi se zadovoljile lokalne potrebe i da (u Pojasu Gaze) ne bi bili zavisni od političkih vetrova Izraelaca i donatorske zajednice”.

Lubani je dobio ideju da napravi ovakav stetoskop nakon što je 2012. godine pomagao u glavnoj bolnici u gradu Gazi, Šifi, tokom osmodnevnog rata između izraelskih i palestinskih boraca.

Kako su Palestinci masovno unošeni u hitnu službu, doktori su morali da se snađu sa samo dva stetoskopa, ispričao je on.

Kada se nakon rata vratio u Kanadu, igrajući se sa igračkom stetoskopom svog nećaka shvatio je da cevčice stetoskopa ne moraju da se prave od nerđajućeg čelika, i nakon godina istraživanja, osmišljavanja i testiranja, sa svojim timom je prošlog meseca obelodanio plastični prototip.

Prvi stetoskop dobijen procesom proizvodnje iz digitalnog fajla, takozvanim 3D štampanjem, testiran je u Kanadi uz korišćenje balona napunjenog vodom, a audio testovi su pokazali da je ovaj Glia stetoskop rame uz rame sa vodećim modelom na tržištu, Litman kardiologija III (Littmann Cardiology).

“Glia model stetoskopa je zaista visoko kvalitetan instrument”; rekao je Džonatan Drajer, istraživački direktor za hitnu medicinu na Šulih (Schulich) školi medicine i stomatologije na Univerzitetu Zapadni Ontario, koji nije član Glia projekta, dodavši da ga je koristio na mnogim pacijentima i da može da potvrdi kvalitet zvuka.

U okviru Glia projekta razvijen je i dizajn za hirurški pribor koji se može proizvesti 3D štampom, poput iglodržača koje koriste hirurzi za držanje igala za zašivanje, i pulsnih oksimetara, za merenje nivoa kiseonika u krvi pacijenta.

Štampač je takođe proizveden lokalno, i Lubani je tokom posete Gazi ove sedmice gledao kako članovi njegovog tima počinju da štampaju stetoskop, što je proces koji se sastoji od nanošenja slojeva materijala kružnim pokretima po vreloj površini.

Kada je proces završen, Lubani je povezao glavu stetoskopa (deo kojim se sluša), sa crvenim cevčicama za uho i završecima za uho koji su takođe proizvedeni 3D štampanjem.

“Ovo je jednostavno, jeftino, i dovoljno za nas ovde. Sada možemo svakom doktoru da nabavimo stetoskop”; rekao je direktor odseka za hitne službe u Šifi Ajman Sahbani (Ayman Sahbani), koji je testirao Glia stetoskop.

Lubani navodi da je uvođenje stetoskopa spor proces jer ih mnogi doktori u Gazi ne koriste, ali i da se nada da će ih cena i kvalitet u tome ohrabriti, kao i da će se izum proširiti u druge siromašne zemlje.

Ovaj doktor smatra da je ovo prvo u nizu otkrića za koje se nada da će ublažiti manjak medicinske opreme koji je posledica osmogodišnje blokade Gaze.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike