najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Što je bilo slobodno, bilo je: Kina priprema zakon za potpunu kontrolu nad internetom

Kineski parlament je objavio nacrt sajber zakona kojim se objedinjuje puna kontrola zvaničnog Pekinga nad podacima, sa potencijalno, značajnim posledicama za internet provajdere i multinacionalne kompanije koje posluju u toj zemlji, javili su danas državni mediji.

Dokumentom od ponedeljka, mada su ga danas objavili kineski državni mediji, jača se zaštita privatnosti od hakera i preprodavaca podataka, ali i istovremeno jačaju ovlašćenja vlade vezano za pristup, pribavljanju podataka i blokiranje širenja privatnih informacija što se smatra nezakonitim prema kineskom zakonu.

Predlog zakona je bio predmet višemesečne diskusije u Kini, navodeći potrebu za zaštitom nacionalnog sajber suvereniteta, bezbednosti i razvoja, prenela je agencija Rojters.

Predloženi zakon prekretnica je u naporima Kine da ojača svoju kompjutersku mrežu protiv pretnji po stabilnost zemlje i omogućiće vladi da bolje reguliše protok informacija u Kini.

Prema nacrtu zakona, provajderi internet usluga moraju da skladište prikupljene podatke unutar Kine, a podaci koji se čuvaju u inostranstvu u poslovne svrhe, mora predhodno da odobri vlada.

Mrežna kompjuterska oprema mora, takođe, biti odobrena prema standardima koje propisuje kineski vladin kabinet.

U objavljenom nacrtu sajber zakona, parlament je naveo da će vladine agencije izdati dodatne smernice za bezbednost kompjuterske mreže “kritičnih industrija” kao što su telekomunikacije, energetika, transport, finansije, odbrana i vojna pitanja, državna administracija i druge osetljive oblasti.

Parlament će razmatrati predlog zakona, ali ne pre 5. avgusta.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike