U trendu

Stručnjaci otkrivaju: Kako fenomen selfija utiče na nas?

Selfi je postao veoma popularan u današnje vreme. Kroz njega pričamo priču o sebi. Na osnovu fotografija koje postavljamo na društvenim mrežama možemo zaključiti i kakvi smo i koje su naše vrednosti.

Pojam

Pretpostavlja se da je reč „selfi“ nastala ili od engleske reči „selfish“ ili „self ficient“, što u prevodu znači sebičan ili samodovoljan.

Ako želimo da protumačimo šta nečiji selfi predstavlja, šta govori o osobi, veoma je važan kontekst tj. da li je sebe stavila u centar pažnje ili nije. Selfi može značiti i samopromociju koja se ne smatra uvek pozitivnom osobinom.

Pojam selfi nije ni postojao do druge polovine 20. veka. Danas je slika mnogo važnija nego ranije. Otkad su se pojavili novi mediji, imamo 80 posto fotografije i oko 20 procenata teksta.

Uloga tehnologije

Selfi ne bi ni postojao bez tehnologije. Telefoni se razvijaju baš u pravcu usavršavanja selfi fotografija. Rezolucija slika je sve bolja. U ovakvom vremenu, selfi zauzima primat. Tehnologija stalno napreduje i ko zna kuda nas može odvesti.

Da li je ovo fotografisanje dobro ili loše? Dok ne preraste u opsediju, onda i nije loše.

Zanimljivo je da danas fotografija nema vrednost ako je ne postavimo na društvenu mrežu. Ako odemo negde a ne slikamo se, to je kao da i nismo tamo bili. Imamo potrebu da svoj život delimo sa drugima.

#FRIYAY #ITSLIT 💁🏻‍♀️

A post shared by Adriana Lima (@adrianalima) on

Ono što postavljamo na društvene mreže mnogo toga govori o nama. Dobro je da ipak nešto zadržimo i za sebe.

– Ako uzmemo da je ličnost kao prodavnica, a prodavnica ima izlog koji je okrenut prema ulici koja je javnost, ljudi prolaze i gledaju izlog, a ako ih nešto zanima ući će u prodavnicu. Tako svako od nas nosi svoj izlog, a princip uređenja izloga je poput šminke, gde naglašavamo ono što je lepo, a prikrivamo ono za šta mislimo da je manje lepo. Mi znamo da našminkana žena izgleda lepše od nenašminkane i imamo doživljaj da je ona lepa, ali ipak znamo da je to prevara. Upravo je to priča o selfijima i socijalnim mrezama. Ta devojka koja se pući upravo hoće da izgleda lepo i erotično, naglašava mladost. Međutim problem nastaje onda kada je realnost drugačija od paralelnog sveta društvenih mreža u kojem živimo – objašnjava dr Zoran Milivojević, psihoterapeut, a prenose domaći mediji.

Najveći problem nastaje kada počnemo da živimo u virtuelnom svetu i udaljimo se od realnog. Socijalne mreže treba da budu samo dodatak realnom životu. Pronađite granicu, ne preterujte!

1 komentar
  1. bambi

    Selfi su zapravo i pre telefona izmislili majmuni. Naime, pogledajte sta se desafa kada majmun nadje ogledalo!

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike