U trendu

Superkompjuteri u službi genetike

Mnoštvo moćnih kompjutera je sistematično, pouzdano i dugo radilo na katalogizaciji ljudskog genoma i svet je proslavio okončanje njihovog rada kao jedan od trijumfa moderne nauke. Međutim, ovim se nije završila potraga za odgovorima na mnoga pitanja, već je samo označen njen početak.

Proizvođači najmoćnijih superkompjutera, poputIBM-a, očekuju da će iz tih istraživanja izvući materijalnu korist. IBM i teksaški NuTec Sciences objavili su da će napraviti najmoćniji superkompjuter, ne računajući one koje koristi američka vlada, kako bi omogućili dalja genetska istraživanja.

Algoritam koji je sačinio Nacionalni institut za istraživanje ljudskog genoma (National Human Genome Research Institute) – agencija američke vlade – omogućava istraživačima da saznaju na koje načine geni utiču na pojave bolesti, izjavio je Pit Morisej (Pitt Morrissey) iz kompanije NuTec.

“Mali je broj bolesti, možda svega dva odsto, koje izaziva samo jedan gen”, kaže Morisej. “Ovaj algoritam omogućava da se po prvi put istraži uticaj kombinacije gena kao uzroka bolesti”. Algoritam “multivariant analysis of gene expression” može se primeniti na proučavanje bilo koje bolesti, dodao je on.

Međutim, ograničavajući faktor je brzina i snaga kompjutera koji treba da obradi genetičke podatke po tom algoritmu. NuTec pravi superkompjuter koji je u stanju da izvrši 7,5 biliona izračunavanja u sekundi koristeći IBM-ov eServer p640 sa operativnim sistemom AIX, IBM-ovom verzijom UNIX-a, saopštio je dr Džejms Kofin iz IBM-a. On smatra da će taj superkompjuter ući među deset najbržih računara na svetu i biće najbrži među onima koji ne rade u laboratorijama američke vlade. NuTec i IBM nameravaju da istraživačima s univerziteta, farmaceutskim kompanijama i onima koji se bave biotehnologijama omoguće pristup kompjuteru i algoritmu preko Interneta, po prihvatljivoj ceni.

Istraživačka kompanija Celera Genomics koristila je za utvrđivanje genetskog niza superkompjuter kompanije Compaq Computer i okončala taj rad ove godine.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.