najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Susret Tesle i Pupina na putu naučnog stvaralaštva (foto)

Veliko interesovanje javnosti privukla je nedavno otvorena izložba “Tesla i Pupin na istom putu”, u čast naša dva naučnika Nikole Tesle i Mihajla Pupina. U Istorijskom muzeju u Beogradu, na Trgu Nikole Pašića, osim izložbe obeležava se i Pupinov jubilej – sto godina od kada je prijavio svojih sedam patenata koji predstavljaju rođenje oblasti telekomunikacija, ali i osamdeset godina od Pupinove smrti.

Cilj ove radionice je da deci i mladima pokaže određena naučna dostignuća dvojice istraživača i pronalazača, Tesle i Pupina. Da li su se sukobljavali u mišljenjima, kako je uopšte došlo da se ova dva velika i čuvena naučnika nađu na istom putu, odnos prema narodnoj tradiciji, susret sa Amerikom i prisustvo u američkoj javnosti, odnos prema umetnosti, kao i njihov susret na putu naučnog stvaralaštva, zainteresovani mogu da saznanju putem interaktivne postavke.

Upotreba modernih tehnologija daje poseban doprinos doživljaju ove postavke, jer će posetiocima omogućiti da uživo čuju i vide Pupina i Teslu.

Ukoliko nešto propustite, možete preuzeti besplatnu aplikaciju „Pupin“ preko Apple i Google prodavnice.

Stručna vođenja kroz postavku za individualne posetioce organizuju se subotom od 13.00 i 15.00, a izložba je zbog velikog interesovanja produžena do 1. decembra.

Posle završetka izložbe u Beogradu, „Tesla i Pupin na istom putu“ će biti postavljena u još pet gradova (Kragujevac, Kruševac, Niš, Novi Sad i Idvor), a nizom predviđenih aktivnosti (radionica za decu, predavanja i stručna vođenja), aktiviraće čitavu Srbiju.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike