U trendu

Svaka kuća će biti pametna kuća!

Naslov ovog teksta predstavlja viziju nekoliko raznorodnih kompanija koje su formirale zajednicu pod nazivom Internet Home Alliance. Reč je o projektu stvaranja „pametne“ kuće, kojom će vlasnik daljinski upravljati iz automobila, pomoću mobilnog telefona ili prenosivog računara. Kompanije General Motors, Invensys, Panasonic, Hewlett-Packard i ADT Security Services, koje čine grupu, rade na ostvarenju ove ideje, svaka u okviru svoje specijalnosti. Prvi rezultati će uskoro biti testirani u Detroitu, tokom naredna četiri meseca, kada će u 100 kuća proraditi sistem kontrolisan pomoću Interneta.

Među mnogim mogućnostima koje sistem pruža biće uočene one koje su najkorisnije i najpotrebnije vlasniku kuće kako bi u narednoj fazi bile detaljno razvijane. Svaki učesnik u eksperimentu imaće posebnu opremu u kolima pomoću koje će ostvarivati vezu sa kućom, uključivati i isključivati svetla, uključivati uređaje, podešavati grejanje i kontrolisati alarmni sistem. Bežična Internet veza će omogućiti i da komunikacija bude dvosmerna: ne samo da će vlasnik govoriti kući šta da „čini“ već će i kuća pozivati svog vlasnika po potrebi.

Ako se pojavi neko pred vratima, „pametna“ kuća će o tome odsutnog domaćina obavestiti e-mail porukom, sintetizovanim glasom ili posebnim zvučnim signalom. A zatim će vlasnik pomoću instaliranih web kamera moći i da vidi ko je to, i odluči da li da otvori vrata i pusti posetioca unutra. Zahvaljujući modernoj tehnologiji mogao/mogla bi lako i da skuva kafu gostu, a zatim i proveri da li je frižider pun, ili treba nešto da kupi na putu do kuće.

Korisna adresa:

  • Internet Home Alliance
  • Napišite komentar

    Najnovije iz rubrike