U trendu

Sve nam je bliža: „Zvezda smrti“ zbrisaće Zemlju za svega dva minuta? (foto, video)

Istraživači sa Državnog univerziteta iz Australije zabrinuti su što „zvezda smrti“, koja se neverovatnom brzinom približava našoj planeti, može da uništi Zemlju u rekordonom roku.

https://www.youtube.com/watch?v=lKo9KbPJdUc

Stručnjaci su tokom dugoročnih posmatranja došli do tužnog zaključka — stanovnicima planete preti velika opasnost. Takozvana „zvezda smrti“ može da uništi planetu za nekoliko minuta.

To smrtonosno telo, čiji je naučni naziv HIP 85605, kreće se pravo prema Zemlji.

Stručnjaci ističu da će taj svemirski objekat proleteti kroz Ortov oblak (pretpostavljeni sferni oblak kometa koji se nalazi na spoljnoj granici Sunčevog sistema na razdaljini od 2.000 do 100.000 AJ od Sunca), a zatim će krenuti prema Zemlji.

Od siline udara sa njim formiraće se ogromna količina različitih asteroida od kojih će neki krenuti prema Zemlji.

​Kada se zvezda (HIP 85605) približi Ortovom oblaku, gravitaciono privlačenje i potisak zvezde mogli bi da budu dovoljno snažni da pošalju komete ka unutrašnjem Sunčevom sistemu. To su komete koje su nekada bile u orbiti Oblaka. Te pretnje poznate su kao Nemezis ili zvezde smrti.

Istraživanja su pokazala da od 42 zvezde koje imaju potencijal da priđu na udaljenost od dva parseka (6,5 svetlosnih godina) od našeg Sunca, HIP 85605 ima najviše šanse da stigne u našu blizinu.

Fizičar Džon Bočanski sa Univerziteta Rajder smatra da nema razloga za paniku.

„Važno je da astronomi utiru put u smislu identifikovanja rizika koje stvari u spoljnom svemiru mogu da nam donesu… Ali što se tiče toga da li će ta zvezda izbrisati čovečanstvo? Ne bih kladio na to.“

Iako se „zvezda smrti“ približava, može da nam bude lakše kada znamo da čovečanstvo ima najmanje 240.000 godina da pronađe rešenje. Štaviše, Bočanski ističe da je Jupiter i ranije štitio Zemlju od udara kometa zahvaljujući svojoj značajnijoj gravitacionoj energiji koja ima efekat usisavanja kometa kao vakuum.

(Sputnjik)

4 komentara
 1. Goski

  Iskreno ne pkasim se bozije volje ako mora mora nek nas sve potamani da ne moramo da se nadmecemo u oruzju da ne e ratujemo vise sve od jednom I cao,ali pak bolja solucija,amerikanci su napravili toliko filmova ka sto je armagedon sa brus vilisom dobar film ajde sadnek spasu svet pa da kazu kako oni sve mogu.al ne mogu. Haha

 2. bambi

  A, bar ce starlete i sponzoruse da budu potamanjene.

 3. veronika

  Šta ako udari kometa i sravni zemljuj..neće od toga biti ništa ,to bi bilo laka smrt ..nismo mi te sreće …

 4. milan

  Kad novinari nemaju nista novo onda pocinju ovakve filozofije.Nesto sto je 6,5 svetlosnih godina daleko ako ne udari u neku drugu planetu aopet ako udari u nesto raspasce se pa mozda neki deo poleti prema zemlji….a sigurno ce nas unistiti brzo vrlo je humano da ne brinemo to je za one koji budu poziveli 250 000 godina.Koje sranje. Doduse vi vec znate da su pre 150 miliona 236 398 godina 11 meseci 18 dana 23 sata i 14 minuta par sekundi dva dinosaurusa prdnula toliko jako da je poceo da se topi severni pol.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike