U trendu

Svemirska sonda Kasini sagorela iznad Saturna, završila 20-godišnju misiju

Sonda Kasini sagorela je danas u nebu iznad Saturna na kraju izuzetnog dvadesetogodišnjeg putovanja.

Američka svemirska agencija NASA saopštila je da se sonda raspala u 7.55 po vremenu na istoku SAD (13.55 po centralnoevropskom vremenu). Tada su se radio signali iz letelice – konačan baraž naučnih podataka – naglo prekinuli. Radio talasi su prestali da emituju, letelica je zaćutala.

Kasini je sagorela dok je uranjala u atmosferu Saturna, stopivši se tako s planetom koju je krenula da istražuje 1977. godine.

Više od 1.500 ljudi, mnogi biviši i sadašnji članovi tima napunili su laboratoriju NASE u Kaliforniji u kako su opisali istovremenom bdenju i proslavi.

Kasini, jedina svemirska letelica koja je ikada kružila oko Saturna, prikazala je ljudima tu planetu izbliza, njene prstenove i mesece u svoj njihovoj veličanstvenosti. Ona je donela brojna otkrića, otkrila okeanske svetove na mesecima Encelade i Titan na kojima bi mogao da postoji život.

Lansirana 1997, sonda Kasini stigla je do Saturna 2004. godine i od tada pomoću svojih 12 instrumenata prikupljala podatke. U paru s tom sondom bila je sonda Hajgens koja je 2005. godine sletela na Saturnov mesec Titan.

Pošto su zalihe goriva bile gotovo istrošene, Nasa se odlučila za „veliko finale“ koje je riskantno, ali potencijalno naučno dragoceno. Kasini je po planu uronila u atmosferu Saturna gde se raspala i završila plodnu naučnu misiju.

Tokom gotovo 300 orbita oko Saturna letelica je napravila važna otkrića kao što su more tečnog metana na Titanu, njegovom najvećem prirodnom satelitu i postojanje slane vode ispod zaledjene površine Encelade, durgog, malog Saturnovog meseca.

Time što se Kasini obrušava u atmosferu Saturna izbegava se rizik od njenog sudara s nekim od Saturnovih meseca gde bi mogao da postoji život, kao što je možda na Enceladu, te se time ta nebeska tela štite od mogućeg zagadjenja, rekao je šef programa Erl Mejz.

Misija Kasini-Hajgens, obavljena je u saradnji američke Nase, Evropske svemirske agencije (ESA) i italijanske svemirske agencije. ESA i italijanska agencija su izgradili sondu Hajgens koju je prenosio Kasini. Ta sonda se odvojila od Kasinija u decembru 2004. i spustila se na Titan.

Misija Kasini-Hajgens koštala je 3,26 milijardi dolara, od čega su SAD dale 2,6 milijardi, ESA 500 miliona i Italija 160 miliona.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike