najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Tehnologije koje zamenjuju trenera

Fitnes gedžeti su u prethodnih nekoliko godina postali sve traženiji ne samo od strane sportista i rekreativaca, već i od onih koji teže zdravijem načinu života. Ovakva tehnička rešenja privlačna su i poslovnim ljudima, a sve češće se koriste i u ozbiljne medicinske svrhe.

Ideja da se telefon koristi i dok je u džepu podigla je tržište gedžeta na nov nivo. Pametni satovi pojavili su se među prvima, a paralelno sa njima i uređaji za praćenje fizičke aktivnosti, ishrane, dnevnog unosa kalorija, spavanja korisnika…

Kompanija „Fitbit” – na osnovu istražvanja naučnika Univerziteta u Lesteru u kome je učestvovalo 800.000 ljudi i koje je pokazalo da svakodnevno sedenje na poslu uzrokuje niz bolesti, od kojih su najopasnije dijabetes i srčani problemi – stvorila je posebno dizajnirane fitnes narukvice (Alta i Charge HR) koje su za kratko vreme postale hit u svetu.

Pored toga što su modernog dizajna i dostupne u više boja, one se izdvajaju i po tome što prate rad srca, mere količinu potrošenih kalorija, pretrčane kilometre, broj pređenih koraka i kombinovane aktivnosti. Narukvice „ne miruju” ni tokom noći. Imaćete uvid u to koliko vam je minuta bilo potrebno za uspavljivanje, faze sna, kada se odvija sanjanje i koliko traje.

Posle kraćeg vremena proučavanja organizma onog ko ih nosi, one mogu da se pretvore u ličnog fitnes trenera koji sa lakoćom menja loše navike i usmerava korisnika ka zdravijem načinu života.

Kada se nose, narukvice prepoznaju vežbe koje se rade (izvode), mesto gde se izvode, kao i tempo kojim se vežba. Ako narukvice procene da se previše opterećuje organizam tokom vežbanja, daju signal da je vreme za odmor.

Pored ovoga, narukvice su opremljene i satom, kalendarom i alarmom, ali i drugim korisnim funkcijama.

(J. V, Politika)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike