U trendu

Tojota planira da do 2050. ukine obične automobile na fosilna goriva

Japanski proizvođač automobila Tojota namerava da u okviru ambicioznog plana za smanjenje zagađenja do 2050. prestane prodaju vozila na fosilna goriva.

Umesto običnih vozila na benzin i dizel gorivo, Tojota planira da proizvodi hibridna vozila i vozila s gorivnim ćelijama.

Tojota je obećala da će uključiti vlade, bliske kompanije i druge aktere u industriji u projekat smanjenja izduvnih gasova iz svojih vozila do 2050. za 90 odsto u odnosu na nivoe iz 2010. godine.

Zvaničnici u Tojoti kažu da kompanija ne planira proizvodnju električnih automobila poput kompanije Nisan koja se zalaže za takva vozila koja uopšte ne ispuštaju štetne gasove.

Tojota predviđa da će do 2050. godišnje prodavati 30.000 vozila s gorivnim ćelijama koje koriste vodonik. To je za 10 puta više od projekcije za 2017. godinu.

Tojota će takođe nastaviti da proizvodi hibridna vozila koja koriste i pogon na fosilna goriva i električni pogon. Tojota „prius“ je najprodavaniji hibridni model automobila sa oko četiri miliona vozila prodatih godišnje širom sveta.

„Možda mislite da je 35 godina suviše dugo. Ali to što je autoproizvođač zamislio da ukine sve motore sa sagorevanjem je prilično neobično“, rekao je zvaničnik Tojote Kijotaka Ise.

Ise je priznao da će motori na fosilna goriva ostati na manje razvijenim tržištima, ali u manjem broju.

Mada u Tojoti insistiraju da je njihova vizija autoindustrije bez motora na unutrašnje sagorevanje neizbežna, podeljena su mišljenja da li će automobili na fosilna goriva potpuno nestati, pošto sada postoje „zeleniji“ motori kao i čista dizel tehnologija.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike