Treća generacija!

Prvo pitanje će svakako biti o čemu se zapravo ovde radi? U svakom slučaju to je nešto što ćemo uskoro imati prilike da vidimo i uverimo se da je došlo jedno novo vreme mobilnih telefona, dakle vreme Treće generacije…

Mobilni telefoni od sredine 2001. godine nikako više neće biti isti. Ono što sada smatramo za ultra dobar telefon biće naprosto smešno za proizvode već sad popularne Treće generacije. To je budućnost telekomunikacija i kao takva jedna institucija donosi zaista revolucionarne promene u pristupu telefonskoj i Internet mreži kao i samim podacima. Globalan razvoj komunikacija će dovesti do mogućnosti korišćenja multimedijalnih aplikacija u punom svom obliku na vašem mobilnom telefonu.

Ako ste ikada čuli u vestima izraze poput GPRS, EDGE, WCDMA i recimo UMTS a niste znali šta znače, to su neki od osnovnih koncepata vezanih za razvoj i napredak Treće generacije. Mobilne komunikacije se sada pomeraju od jednostavnog prenosa glasa do bogate medije, gde koristimo više od jednog čula za korespondenciju i živo komuniciranje. Na žalost ništa od toga ne može da se desi na brzinu jer Treća generacija je nešto što ne može da dođe, završi se pa da mu tu i označimo kraj, već je to jedna evolucija kojoj kraj naprosto ne možemo da vidimo. U tome leže bezgranične mogućnosti za razvitak mobilne komunkacije.

Ono što pouzdano znamo je činjenica da će Japanci prvi imati prilike da se oprobaju sa telefonima ove klase, a odmah za njima uslediće program za Evropu i Severnu Ameriku. Uz dolazak Treće generacije na naše prostore možemo očekivati i veliki broj novih mobilnih provajdera koji će funkcionisati na savim drugom principu od ovog sad (Mobtel, PTT) kako bi što više poboljšali kvalitet usluga a smanjili troškove.

Mnoštvo foruma širom Interneta samo pokazuje da je želja glavnog promotera Treće generacije upravo što više saveta budućih mušterija. Dosta toga je usvojeno i zbog toga se i smatra da će ovo biti pun pogodak u finansijskom i poslovnom smislu, ali postoji naravno i po koji problem. Glavni problem u slučaju Treće generacije je svakako to što u momentu kada novi način komuniciranja doživi ekspanziju, svi ostali modeli (GSM) će samo moći da se bace u đubre. Ali ako sami proizvođači smeju da rizikuju – hajde da im verujemo i uživamo u onome šta će nam doneti…

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.