Trodimenzionalni Internet osvaja tržište

Sve je više sajtova koji nude trodimenzionalne prikaze svojih proizvoda ili zabavne sadržaje koji deluju „opipljivo“. Pitanje je da li će ovakav pristup zaživeti i kako na njega reaguju korisnici? Da bi mogli da ovakve sadržaje vidite, potrebni su plug-in dodaci, a ponekad i specijalne naočare. Ispitivanja pokazuju da ove činjenice ne smetaju surferima i da se oni rado odlučuju na učitavanje dodatnog softvera koji omogućuje trodimenzionalni ugođaj. Problem koji postoji je činjenica da još uvek mnogo korisnika ima spore modemske veze i dodatno vreme potrebno za iščitavanje podataka može da deluje zamorno. Međutim, sve je više korisnika koji koriste brže veze, a i kablovski Internet je sve rašireniji. Nove tehnologije su upravo okrenute budućnosti i vremenu u kome neće biti nikakvih problema sa slušanjem muzike i gledanjem filmova na mreži. Već sada postojeći načini pristupa dozvoljavaju odličan kvalitet slike i tona, i vreme u kojem će brze veze biti pristupačne i jeftine nije tako daleko.

Interesantna je i činjenica da kupci koji su kupili proizvod na sajtu koji omogućuje 3D prikaz, u mnogo manjoj meri reklamiraju ili vraćaju robu. U svakom slučaju, svi oni koji su na takvim adresama kupovali, smatraju da treća dimenzija obogaćuje šoping, čini ga zabavnim, a kupac stiče mnogo bolji uvid u ono što kupuje.

Postoje različite tehnike stvaranja 3D slika, ili bolje reći, stvaranja trodimenzionalnog utiska, jer slika ostaje dvodimenzionalna. Dva najraširenija prilaza su renderovanja slika uz promenu uglova gledanja i postupka koji se naziva „shadowing“ (senčenje), pri čemu su za ovakve sadržaje potrebni posebni čitači koje korisnici download-uju. Drugi način je, u osnovi, postupak koji vam je poznat sa 3D razglednica. Slika je „razmrljana“, i uz upotrebu posebnih naočara, korisnik uspeva da fokusira pogled na tačku koja se nalazi ispred ekrana, a sve to dovodi do „sklapanja“ 3D slike. Ovaj postupak se naziva „stereoskopskim“ i predstavlja glavnu konkurenciju renderovanju. I jedan i drugi prilaz imaju svoje vrline i mane i bore se za svoje mesto na tržištu.

Jedna od kompanija koja ima vodeće mesto na novom tržištu je Pulse Entertainment među čije klijente spada i MTV, za koju su radili virtuelnog Bill-a Clinton-a koji se u jednoj od emisija ove mreže izjašnjavao o pitanjima popularne muzike. Ovaj šou je postigao veliki uspeh i saradnja najveće muzičke mreže i pomenute kompanje za razvoj 3D tehnologija se nastavlja. Na sajtu Pulse Entertainment možete da vidite primere njihovih dosadašnjih projekata, od virtuelnog Bill-a, do Tony Blair-a, Abraham-a Lincoln-a i drugih poznatih i nepoznatih zvezda, javnih ličnosti, junaka crtanih filmova.

Naravno, nova tehnologija se ne koristi samo u zabavne svrhe. Jedan od primera je kompanija Cybellus iz Finske, koja razvija 3D modele ljudskog tela u svrhe obrazovanja lekara i studenata medicine.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.