U trendu

Tužoci traže 12 godina zatvora za vlasnika Samsunga

Južnokorejski tužioci preporučili su danas kaznu zatvora za milijardera i naslednika Samsungove poslovne imperije u trajanju od 12 godina, pozivajući sud da ga osudi za mito i druge kriminalne radnje u korupcionaškom skandalu koji već duže vreme trese tu zemlju.

Preporukom tužilaca završava se četvoromesečno suđenje protiv 49-godišnjeg potpredsednika Samsunga, Li DŽae-jonga, izveštava agencija AP.

Li je uhapšen početkom ove godine pošto je korupcionaški skandal izazvao masovne javne proteste koji su kulminirali zbacivanjem sa vlasti predsednice Južne Koreje, Park Geun Hje.

U završnoj reči, specijalni tužilac Park Lung So rekao je da je Samsungovo podmićivanje predsednika tipičan primer korupcionaških i „burazerskih“ odnosa između vlade Južne Koreje i velikih preduzeća. On je optužio predstavnike Samsunga da su lagali u svojim svedočenjima kako bi zaštitili Lija.

Li je optužen u februaru da je sa 38 miliona dolara podmitio četiri državna organa pod kontrolom prijateljice tadašnje predsednice Park Geun Hje, u zamenu za vladinu pomoć u jednom spajanju kako bi ojačala Lijeva kontrola nad kompanijom i bila obezbeđena glatka promene rukovodstva nakon što se njegov otac razboleo.

Li je odbacio sve optužbe.

Tužioci su takođe zatražili teške kazne za još četiri bivša rukovodioca Samsunga, uključujući kaznu zatvora od 10 godina za Lijevog mentora Čoi DŽI Sunga, bivšeg potpredsednika kompanije. Za preostala tri rukovodioca predložili su kazne zatvora od sedam do deset godina, dodaje američka novinska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)