TV ogledalo

TV prijemnik i kompjuterski monitor u jednom istom uređaju – to je već sasvim uobičajena kombinacija (već mnogo puta viđena). Međutim, ako se tim uobičajenim funkcijama doda i funkcija ogledala, to se već ne može smatrati viđenim. Upravo takav uređaj pod nazivom Mirror TV napravila je kompanija Royal Philips Electronics, poznati proizvođač ekrana različite vrste (kao i mnogih drugih električnih i elektronskih uređaja). Namenila ga je, za početak, primeni u ekskluzivnim hotelima. Jedna manja serija biće instalirana na zidovima hotelskih holova i apartmana do kraja ove godine, dok se tek u sledećoj (2005. godini) planira realizacija i prodaja ovakvih uređaja namenjenih kućnoj primeni.

Šta sadrži i kako funkcioniše ovo neobično TV ogledalo? To je zapravo tanak i elegantan LCD ekran koji se, kao što je rečeno, postavlja na zid. Pored standardnih komponenata koje ima kao TV prijemnik ove vrste (to jest, monitor), preko aktivne matrice sa tečnim kristalima (LCD), ima ugrađen reflektivni sloj koji mu omogućava da se koristi kao ogledalo. Ukoliko je TV prijemnik uključen, na njemu će se normalno pratiti odgovarajući TV program. Međutim, kada se on isključi, zahvaljujući reflektivnom sloju uređaj će se automatski pretvoriti u ogledalo. Naravno, omogućeno je i da, čak i dok se šminkate ispred TV ogledala, možete pratiti omiljene emisije ili slušati vesti. TV program se u tom slučaju prikazuje na malom „prozoru“ u uglu vašeg ogledala. Spajanjem sa računarom ovaj uređaj dobija i ulogu monitora.

Mirror TV je TV prijemnik sa širokim, tzv. wide screen ekranom, koji se odlikuje specifičnim odnosom geometrije 16 : 9 (kod standardnih TV-a taj odnos je 4 : 3). Njegova rezolucija je 1.280 x 768 piksela (tačaka). Philips planira proizvodnju ekrana sa dijagonalom od 17 inča (43 centimetra), 23 inča (58 centimetara) i 30 inča (76 centimetara). TV ogledalo sa 17-inčnim ekranom koštaće nešto manje od 2.500 dolara, dok će cena 30-inčnog uređaja iznositi znatno više (najmanje 5.500 dolara).

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.