U trendu

Tviter plaća hakeru da pronalazi bagove

Postoji legalan način da se hakuju veb sajtovi kompanija, čak i da se za to uzme novac, piše Bi-Bi-Si (BBC), navodeći primer Džejka Dejvisa, koji sada radi kao stručnjak za sajber bezbednost.

Dejvis je onlajn poznat pod nadimkom Topijari (Topiary), a 2011. godine je uhapšen za ilegalno hakovanje, nakon čega je prešao na stranu zakona i dobijao je novac od kompanije Tviter za razotrkivanje propusta u njihovoj bezbednosti, piše BBC. Pojam koji se koristi za takvu vrstu hakovanja je „etičko hakovanje“, što u suštini znači da hakera plaća kompanija kako bi hakovao njihov sajt i pronašao bezbednosne propuste i bagove (greške u programerskom kodu).

„Tviter me je platio za otkrivanje bagova“, kaže Dejvis za BBC.

On kaže da bi se hakeri time bavili u svakom slučaju, stoga, novac mu je bonus.

Dejvis takođe navodi da se na taj način hakeri odvraćaju od ilegalnih postupaka, jer kroz etičko hakovanje mogu da rade sve što žele, a dobiju i malo novca.

„Fejsbuk je pogotovo dobar, jer plaćaju minimum od 500 funti (oko 600 evra) za otkrivanje bagova u njihovom kodu“, kaže Dejvis.

On je nakon hapšenja postao „beli šešir“, što je termin za legalnog hakera i radio je za grupe kao što su LulZec i Anonimni (Anonymous).

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike