najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

U Beogradu 300 naučnika koji proučavaju period mezolita

Deveti Međunarodni skup o mezolitu u Evropi “Mezo 2015”, okupio je u Beogradu više od 300 učesnika koji se bave proučavanjem srednjeg kamenog doba u Evropi.

BEOGRAD – Deveti Međunarodni skup o mezolitu u Evropi “Mezo 2015”, okupio je u Beogradu više od 300 učesnika koji se bave proučavanjem srednjeg kamenog doba u Evropi.

Skup, koji se održava na svakih pet godina, otvorili su ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđan Verbić i predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti Vladimir Kostić, a među učesnicima su naučnici i istraživači koji proučavaju period lovačko-sakupljačke zajednice između 9.500 i 6.000 godine pre ove ere.

Organizatori skupa su Arheološki institut u Beogradu, Filozofski fakultet Univerziteta u Beogradu, Narodni muzej, Univerzitet u Kardifu u Velikoj Britaniji.

Tokom pet dana konferencije, biće obrađene različite tematske celine – prelazni period iz paleolita u mezolit ili iz mezolita u neolit, način naseljavanja, korišćenje prirodnog okruženja, sahranjivanje i simbolizam u periodu mezolita, period kolonizacije do tada nenaseljenih oblasti, društveni odnosi, rekao je Tanjugu jedan od organizatora skupa Dušan Borić sa Univerztieta u Kardifu.

Konferencija se, kako je podsetio Borić, poklapa sa obeležavanjem 50 godina od početka istraživanja na lokalitetu Lepenski vir 1965. godine, predvođenim prof. Dragoslavom Srejovićem.

Skup se, osim u SANU, odžava i u Rektoratu Univerziteta Beogradu i na Filozofskom fakultetu, a radovi učesnika biće publikovani u zborniku.

Ministar Verbić i prof. Kostić poželeli su učesnicima da, osim znanja, iz Beograda ponesu i lepe utiske.

(Tanjug)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike