U modi je udruživanje

Na početku ove jeseni raznorazni mediji bombarduju nas informacijama o događanjima na svetskom tržištu. Novih projekata ima nemerljivo mnogo, a primat u tome pripada oblasti telekomunikacija (i komunikacija uopšte) u sprezi sa računarskom tehnikom. Zbog sveukupnosti problematike, koja podrazumeva spregu različitih oblasti angažovanja, sve češće se velike svetske kompanije udružuju stvarajući nove, još jače asocijacije.

Štokholmski proizvođač telekomunikacione opreme L. M. Ericsson Telephone Co. i Microsoft formirali su zajedničku firmu Ericsson Microsoft Mobile Venture AB, kao rezultat sporazuma o uspostavljanju šire saradnje. U zajedničkoj kompaniji Ericsson učestvuje sa 70% kapitala a Microsoft sa 30%. Novoosnovana kompanija će svoje proizvode, namenjene operatorima mobilne telefonije, ponuditi krajem 2000. Ponuda se odnosi na mogućnost prenosa e-pošte za poslovne i obične korisnike. Pored toga razviće i softver za upravljanje ličnim informacijama, kao i mogućnost profesionalnim korisnicima da preko mobilnih telefona pristupaju kompanijskim podacima. Ti proizvodi integrisaće se u Microsoft-ov operativni sistem Windows 2000 Server i platformu Excange zajedno sa Ericsson-ovom tehnologijom za mobilni Internet. Sedište kompanije biće i Štokholmu a predsednik Ericsson-ov predstavnik Ulf Avrin.

U Americi se pojavila zabrinutost zbog stvaranja novog giganta koji su najavili America Online (AOL) i Time Warner u januaru ove godine. Kompanija bi bila vredna 350 milijardi dolara a zvala bi se AOL Time Warner. Njihov je cilj, po izjavi zvaničnika, da „podignu nivo Interneta i povežu, informišu i zabave ljude širom sveta kao nikad do sada“. Novi gigant će otvoriti pristup svojim brzim kablovskim linijama i ponudiće kablovske TV sisteme Time Warnwr-a sa sadržajima koje će sami kontrolisati. Ni članovi Evropske zajednice nisu bez bojazni prihvetili ovu vest zbog mogućnosti da ova kompanija ugrozi konkurentske firme u otvorenom tržišnom nadmetanju.

Softverski gigant Microsoft najavio je, iskoristivši manifestaciju International Broadcasting Convention u RAI centru u Amsterdamu, sporazum sa nekoliko kompanija među kojima dominira holandski proizvođač hardvera Philips Electronics NV. Sporazum je na bazi razvoja klijentsko-serverske i softverske platforme Microsoft-ove buduće interaktivne digitalne televizije. Microsoft je već uključen u neke sporazume za proizvodnju hardvera za ovaj projekat (tzv. „kutije na televizoru“ ili „natal kutije“ – television set top box). Klijentski softver će se nuditi u dve verzije, Basic Digital i Advanced. Deo ovog softvera biće prilagođen i operativnom sistemu Windows za PC računare i aparatima za zabavu na bazi PC računara. Philips će ove softvere ugrađivati u novu generaciju digitalnih natal kutija koje će se pojaviti tokom sledeće godine. Uređaji će omogućavati elektronske vodiče kroz program, interaktivni TV pristup Internetu i snimanje TV programa na disk. Te mogućnosti se već mogu naći u proizvodima nekih drugih kompanija.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.