U trendu

U prodaji prvi 3G telefon iz Sony Ericsson-a

Sony Ericsson je otpočeo sa prodajom svog prvog telefona Z1010 namenjenog komuniciranju u okviru mreže mobilne telefonije treće generacije (3G). Zasad se to dešava na prostoru gde postoji podrška za tu mrežu, a to je Srednji istok. Naravno, telefon podržava i GSM (2G) mrežu mobilne telefonije. Podrška je ostvarena za dva frekventna područja – 900 i 1.800 MHz. Kompanija je pre ovog telefona realizovala još neke modele namenjene trećoj generaciji, ali to su bili prototipovi za testiranje mreža određenih operatera. Za razliku od tih prethodnih modela telefona, Z1010 je prvi model namenjen komercijalizaciji.

Zanimljivo je da to nije njegovo prvo predstavljanje javnosti. Njegov prototip prvi put se pojavio 17. februara prošle godine na Svetskom 3GSM kongresu u Kanu. Nakon toga, više od godinu dana radilo se na realizaciji varijante koja će biti najpogodnija za široko tržište.

Z1010 je baziran na dobro poznatim modelima ove kompanije – Z600 i Z500. Unapređen je i prilagođen UMTS (3G) mreži. To je telefon sa preklapanjem, pri čemu se na preklopljenom delu sa unutrašnje i spoljašnje strane nalazi po jedan ekran. Unutrašnji (veći) ekran je kvalitetniji. To je kolor ekran sa 65.536 boja i sa rezolucijom od 176 x 220 piksela (tačaka), dok je spoljašnji (manji) sa četiri nijanse sive boje i rezolucijom od 101 x 80 piksela (služi kao indikator statusa pojedinih funkcija telefona).

Takođe, Z1010 ima ugrađena dva digitalna fotoaparata. VGA fotoaparat (rezolucija 480 x 640) postavljen je spolja; ima mogućnost zumiranja četiri puta, a koristi se za klasične funkcije – snimanje fotografija i kratkih video inserata. Unutrašnji fotoaparat je skromnijih karakteristika i koristi se samo pri videokonferencijskim vezama, što je jedna od vrlo atraktivnih mogućnosti ovog telefona. Ona se ostvaruje zahvaljujući velikoj brzini prenosa podataka (za UMTS mrežu ona iznosi 64 kbps).

Pored te mogućnosti, kao i mnogobrojnih ostalih funkcija koje su postale nezaobilazne u svim savremenim mobilnim telefonima (a telefoni iza kojih stoji brend Sony Ericsson to sasvim sigurno jesu), prenos multimedijalnih audio i video sadržaja zaslužuje posebnu pažnju. Ti sadržaji šalju se putem MMS poruka ili elektronskom poštom (Z1010 podržava WAP 2.0 protokol za pristup Internetu). Sadržaji se pamte zahvaljujući ugrađenoj memoriji od 16 MB. Memorijski prostor može se proširiti, zahvaljujući postojanju odgovarajućeg slota, dodatnom memorijskom karticom Sony Memory Stick Duo sa 16 ili 32 MB, tako da je moguća ukupna nadogradnja do 128 MB. Pored toga, treba pomenuti mogućnost reprodukcije MP3 i MPEG4 fajlova, kao i bogate mogućnosti povezivanja telefona sa drugim uređajima (USB, Bluetooth, IrDA priključci).

Sve to ukazuje na veliku atraktivnost mobilnog telefona Z1010, tako da će on sigurno naći svoje poklonike među korisnicima koji cene kvalitetan dizajn, funkcionalnost i zavidne performanse (bez obzira na to koliko će telefon koštati).

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.