najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

U Srbiji internet koristi 65 odsto gradjana

U Srbiji internet koristi 65,8 odsto gradjana, a broj korisnika povećao se za 2,5 odsto u odnosu na 2014. godinu, saopštilo je danas Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija povodom današnjeg Medjunarodnog dana interneta.

“Upotreba interenta jedan je od glavnih pokazatelja razvoja informacionog društva i digitalne ekonomije. Srbija je deo globalnog digitalnog sveta sa formiranom internet populacijom koja ide u korak sa gradjanima najrazvijenijih zemalja”, ocenila je državni sekretar u tom ministarstvu Tatjana Matić povodom Medjunarodnog dana interneta.

Ona je navela da je ukupan broj korisnika interneta u Srbiji 3.550.000, odnosno 65,8% gradjana, pri čemu 2.950.000 gradjana koristi internet svakog ili skoro svakog dana.

Matić je dodala da se broj korisnika povećao za 2,5% u odnosu na 2014. godinu, za 10,9% u odnosu na 2013. godinu, a za 17,8% u odnosu na 2012. godinu.

“Ekonomski jaz ogleda se i u razlici upotrebe interneta. U urbanim područjima 70,1 odsto domaćinstava ima internet priključak, dok je u seoskim taj procenat 53,2. Pošto većinski deo internet populacije i korisnika IT-a čine mladi, potrebno je novim generacijama pružiti jednake mogućnosti za obrazovanje i ekonomski i društveni prosperitet i zbog toga su naši prioriteti u sprovodjenju procesa digitalne transformacije upravo programi posvećeni deci i mladima”, rekla je Tatjana Matić, navodi u saopštenju.
   
Ona je podsetila Ministarstvo sprovodi projekat povezivanja svih osnovnih i srednjih škola na Akademsku mrežu Srbije, zahvaljujući kojem će učenici u školama imati besplatan i bezbedan internet naredne tri godine.

Medjunarodni dan interneta, 29. oktobar, obeležava se u celom svetu na dan kada je 1969. godine poslata prva elektronska poruka na Univerzitetu u Kaliforniji.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike