U trendu

U središtu planete Pluton možda leži zaleđeni okean

Naučnici su analizom slika prikupljenih tokom programa „Novi horizonti” izneli pretpostavku da u središtu Plutona, do 2006. godine smatranog za planetu, leži okean, prenele su svetske agencije navode teksta objavljenog u časopisu „Priroda” (Nature).

Podzemni okean odgovara količini celokupne vodene površine na našoj planeti i za sada bez čvrstih dokaza potencijalno je izvorište života.

„Tečna voda je jedan od osnovnih sastojaka za život, ali moramo biti oprezni”, izjavio je Frensis Nimoa sa Univerziteta Kalifornija iz Santa Kruza. Njegov kolega sa MIT-a Ričard Binzel istakao je da Pluton sa svojim ledenim prekrivačem teško da može da bude glavni kandidat za život, i rekao je – „nikad ne reci nikad”.

Kako je preneo Rojters za sada nedefinisana vodena površina verovatno mešavina bljuzge i leda leži između 150 kilometara ispod površine leda i duboka je oko 100 kilometara.

„Priroda je kreativnija nego što možemo da očekujemo pa idemo dalje u istraživanjima”, rekao je Binzel.

Pluton je 40 puta udaljeniji od Sunca u odnosu na Zemlju i sadrži dovoljno radioaktivne toplote akumulirane još u vremenu nastanka – pre 4,6 milijardi godina. Međutim, to je i argument da je voda, ako je ikada bilo, mogla do danas da ostane u tečnom stanju.

Profesor Nimo dodao je da dovoljna količina stenovite strukture ovom nebeskom telu, koje je 2006. godine klasifikovano u novu klasu objekata – patuljasta planeta, obezbeđuje da je ipak jedan kontigent vode ostao sačuvan u njenom središtu.

„Naročito ako sadrži visok procenat amonijaka koji deluje kao antifriz”, pojasnio je naučnik jer je površina Plutona zaleđena.

Do prilično frapantnog saznanja došlo se fokusiranjem na široki basen nazvan „Sputnik planitija” smešten u blizini Plutonovog ekvatora. Modeli dobijeni kompjuterskom animacijom naveli su naučnike na zaključak da je nastao usled udarca drugog tela i da je ispunjen ledom.

Do ovih saznanja došlo se tokom programa „Novi horizonti” u okviru kog je 2006. godine lansirana letelica sa kosmodroma Kejp Kanaveral na Floridi. Letelica je prišla Plutonu jula prošle godine i naredna tri meseca intenzivno posmatrala i snimala površinu. Tokom obletanja Plutona vršena su merenja površine patuljaste planete.

(Andrijana Cvetićanin, Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar