Uber izgubio u prvoj polovini godine 1,2 milijarde evra

Američka kompanija Uber koja je novom tehnologijom donela velike promene u industriji saobraćaja, zabeležila je u prvoj polovini godine 1,2 milijardi dolara gubitaka.

Veći deo gubitka, oko 750 miliona dolara, Uber je imao u drugom kvartalu, preneo je Njujork tajms (The New York Times) navode izvora koji je tražio da ne bude imenovan.

Uber svojom aplikacijom za mobilne telefone omogućava klijentima da s “pametnih telefona” pošalju zahtev za prevoz koji se prenosi vozačima Ubera koji koriste sopstvena vozila u skoro 500 gradova u više od 60 zemalja širom sveta.

Podaci o gubicima ukazuju na poteškoće s kojima se suočava Uber dok pokušava da se proširi – s novim tržištima dolaze zapošljavanja vozača i reklamiranje, ali i problemi s vlastima i taksi kompanijama koje neprijateljski gledaju na poslovanje kompanije San Franciska.

Zbog gubitaka je Uber, čiju vrednost investitori procenjuju na 62 milijarde dolara, primoran da svakih nekoliko meseci prikuplja sredstva, navodi Njujork tajms, dodajući da je u junu saudijski Javni investicioni fond uložio u Uber 3,5 milijardi dolara.

Veći deo Uberovih troškova u prvoj polovini godine je pripisan subvencijama koje Uber plaća za privlačenje vozača i klijenata, posebno u Kini, rekla su dva izvora za Njujork tajms.

(Beta)

Ostavite komentar