najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Uberova aplikacija legalna

Britanski Viši sud presudio je danas da aplikacija američke kompanije Uber za unajmljivanje vožnje ne krši zakone te zemlje, preneo je Bi-Bi-Si (BBC).

Preduzeće Londonski saobraćaj tražilo je, pod pritiskom vozača taksija, da odluči da li se aplikacija kompanije iz San Franciska može smatrati taksimetrom koji nije dozvoljen za privatno iznajmljivanje vožnje.

Aplikacija Ubera preko lokacije i vremena vožnje, koje prosleđuje serverima u Kaliforniji, računa troškove vožnje. Aplikacija omogućava putnicima da preko svojih smartfonova naruče vozilo koje obično stiže za par minuta, a vožnja košta tek deo cene čuvenog londonskog „keba“.

Sudija Dankan Ouzli je presudio da taksimetri ne rade na isti način kao Uberova aplikacija pošto ne zavise od GPS signala, niti drugih novih tehnologija za izračunavanje troškova.

Londonski saobraćaj i Uber su na saslušanju u oktobru tvrdili da aplikacija ne radi kao taksimetar, a danas su pozdravili odluku.

Portparol Ubera je rekao da je reč o važnoj pobedi i da će ta kompanija nastaviti da pruža usluge kako bi „obezbedila da klijenti imaju izbor“.

Londonski saobraćaj je pozdravio odluku navodeći da je u javnom interesu da se razjasni slučaj.

Udruženje taksista, koje predstavlja 25.000 licenciranih taksista u Londonu, tražilo je od sudije da presudi da aplikacija radi kao taksimetar i da je zabrani.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike