U trendu

Uhapšen mladić iz Hrvatske, vlasnik najvećeg svetskog ilegalnog servisa za sajber napade

Hrvatski sajber-policajci otkrili su i uhapsili 19-godišnjeg državljanina Hrvatske, vlasnika najvećeg svetskog ilegalnog internetskog servisa za DDoS (Distributed Denial of Service) interne-napade, saopštio je danas hrvatski MUP.

U saopštenju se navodi da je to „Webstresser.org“, najveći svetski internet servis na kojem su korisnici mogli da iznajme uslugu DDoS napada na vlasnike internet stranica u celom svetu, kako bi ih blokirali.

S više od 136.000 registrovanih korisnika i četiri miliona napada do aprila 2018. godine, „Webstresser“ je, navodi MUP, predstavljao najveću pretnju za ključne onlajn-usluge banaka, poslovnog sektora i državnih institucija širom sveta.

Njime je upravljao 19-godišnji hrvatski državljanin koji je uhapšen juče i protiv njega je podneta krivična prijava zbog osnovane sumnje da je počinio teška krivična dela protiv računalnih sistema, programa i podataka, za koje je zaprećena kazna od godine do osam godina zatvora.

Uz hrvatsku policiju, u akciji su, uz podršku Europola, učestvovale policije Holandije, Srbije, Velike Britanije, Kanade, Španije, Italije i Hongkonga koje su uhapsile pomagače i korisnike usluga DDoS napada.

MUP ističe da je ta medjunarodna policijska saradnja bila ključna za izvrsne rezultate operativne akcije koja je sprovedena pod kodnim imenom „Manufaktura“.

MUP je objasnio i kako su izvodjeni DDoS napadi, koje je omogućavao „Webstresser“.

Napadač daljinski upravlja povezanim kompjuterima, spojenima na internet, te usmerava veliku količinu prometa prema odredjenoj web stranici ili platformi, što za posledicu ima usporavanje rada stranice – žrtve ili njenu potpunu nedostupnost, te tako korisnici Internet servisa nisu u mogućnosti da pristupe različitim on-line uslugama.

S pojavom ilegalnih servisa poput „Webstressera“, počinioci više nisu morali da budu dobro upućeni u načine funkcionisanja internet tehnologije.

Svaki korisnik Webstressera mogao je da plati naknadu putem on-line platformi za plaćanje ili u kriptovalutama poput bitkoina, pa mu je za iznos već od 15 evra na raspolaganje stavljena infrastruktura koja omogućuje DDoS napade na web stranice po izboru korisnika.

U toku je postupak onemogućavanja pristupa internet domenu https://webstresser.org čime će se sprečiti napadi, naveo je MUP u saopštenju.

(Beta)

Napišite komentar