Uhapšen „Vitez iz senke“

Misteriozni haker koji je upao u stotine, možda i hiljade vladinih kompjutera u SAD je uhapšen. Koristeći nadimke „Dark Lord“ ili „Shadow Knight“, uspeo je da uđe u ogroman broj kompjutera vladinih institucija, univerziteta, naučnih i istraživačkih ustanova. Njegovo ime je Jason Diekman, ima 20 godina i ni sam nezna gde je sve uspevao da „prodre“.

Poslednji napad neumornog hakera, nakon koga je uhapšen, je bio upad u NASA-kompjuterski sistem u Stanfordu, gde se nalazi veoma osetljivi softver za kontrolu satelita. Nije baš najjasnije šta je hteo da uradi i da li je imao određeni cilj, ali na osnovu svih podataka čini se da je važan bio jedino izazov. Ovaj napad je pruzrokovao štetu od 17.000 dolara, a ukupnu štetu koju je svojim „radom“ proizveo Diekman je jako teško izračunati. Ona sam navodi dugačku listu upada, ali ne može svih da se seti jer priznaje da ih je bilo „na stotine, možda i hiljade“.

Dvadesetogodišnji genije za upade u sisteme se bavio i krađom brojeva kreditnih kartica koje je zatim iskoristio da bi kupio 6.000 dolara vrednu kompjutersku opremu. S obzirom na procenjen broj upada i prouzrokovanu štetu, striktno poštovanje slova zakona bi Diekmana odvelo na 26-godišnju robiju i odredilo novčanu kaznu od 750.000 dolara. Za Diekmana ostaje nada da će sudije biti blaže i umanjiti kaznu, što je čest slučaj u procesima ovakve vrste.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike