Uređaj protiv zračenja mobilnih telefona

Da li zračenje mobilnih telefona predstavlja opasnost po zdravlje korisnika? Polemike još uvek traju, a čvrstih dokaza za ili protiv još nema, bez obzira na brojna istraživanja koja su finansirali operateri ili koja su sprovođena nezavisno. Početkom juna kompanije Nokia, Ericsson i Motorola, američkom Uredu za patente prijavili su uređaj koji štiti od zračenja i, samim tim, možda i posredno priznale da opasnost ipak postoji.

Dr Alan Preece, naučnik iz Bristola, Velika Britanija, koji je pre dve godine sprovodio istraživanje na ovu temu, smatra da kompanije žele da se osiguraju u slučaju da se pojave čvrsti dokazi o štetnosti zračenja. On sam nije došao do takvih zaključaka, ali takvu mogućnost ne odbacuje. Novi uređaj, čiji detalji još uvek nisu poznati, predstavlja za kompanije odstupnicu, ali i veliku opasnost – u toku je nekoliko sudskih procesa, koji su započeli korisnici koji smatraju da su se njihovi zdravstveni problemi pojavili upravo zahvaljujući korišćenju mobilnih telefona. Patentiranje uređaja za njih i njihove advokate predstavlja novi dokaz, koji će biti iskorišćen u sudskom postupku.

O tome koliko ovakvi procesi mogu da koštaju operatere i proizvođače aparata, svedoči proces koji je započeo Christopher Newman, star 42 godine, koji od kompanija Motorola i Verizon traži 700 miliona dolara na ime odštete – on smatra da je korišćenje mobilnog telefona uzrok oboljevanja od tumora na mozgu. Trenutno, još četiri korisnika obolelih od iste bolesti tuži proizvođače, takođe tražeći milionske sume. Ako neko od njih dobije proces, biće to „signal“ za sve ostale, i pokrenuće lavinu novih optužnica. Samo jedna advokatska kancelarija u Londonu, Thompsons, ima 30 klijenata zainteresovanih za pokretanje postupka.

Srodne teme:

  • Prvi dokazi o štetnosti zračenja mobilnih telefona?
  • Mobilni telefoni opasni po zdravlje – zabluda ili realnost?
  • Za manje zračenje mobilnih telefona

    Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.