U trendu

Uređaji za neprekidno napajanje

Pored toga što redovno i predano pravite rezervne kopije vaših važnih podataka, kada govorimo o bezbednosti zaštiti podataka, vrlo je važno i to da imate neprekidno i uredno napajanje vašeg računara. Ovo je pogotovo izraženo sada, u zimsko doba, kada većina elektroenergetskih sistema ima velikih problema u proizvodnji i isporuci električne energije.

Ukoliko je vaš rad toliko bitan i vredan da bi iznenadni pad napona predstavljao katastrofalni gubitak, onda obavezno nabavite uređaj za neprekidno napajanje ili skraćeno engl. UPS. Jednostavno rečeno, ovaj uređaj predstavlja bateriju (akumulator) na koju je vezan zaštitnik od strujnih udara.

Ukoliko vaš računar nije vezan na električnu mrežu preko zaštitnika (koji je inače ugrađen u UPS), iznenadni strujni udar može ga totalno onesposobiti. Ovo je jako bitno ako živite u oblastima u kojima često ima oluja sa grmljavinama, ili su vam zastarele električne instalacije u zgradi u kojoj živite.

Sam zaštitnik se prodaje i kao zaseban uređaj (odvojen od UPS-a), a izgleda kao višedelna utičnica, s tim što ima ulogu i da štiti priključene uređaje od strujnog udara. Na njega možete, recimo, priključiti i TV aparat ili slični kućni uređaj.

Ukoliko se desi strujni udar, i ako je sam zaštitnik pogođen strujom većom od one koju može da izdrži, sam zaštitnik će pregoreti ali će spasiti priključene uređaje. Samostalni zaštitnik (visokofrekventni filter) košta oko 20 EUR.

Kada dođe do prekida u isporuci električne energije, zahvaljjujući baterijama UPS-a, imaćete sasvim dovoljno vremena da snimite svoj rad i zatim uredno „spustite“ sistem. Za većinu ozbiljnih korisnika nabavka uređaja finansijski neće predstavljati opterećenje, a koristi su možda i nezamislive. Cene ovih uređaja kreću se od 100 EUR, a imaju ga gotovo svi bolje snabdeveni dobavljači.

Inače, svoj rad ćete sačuvati i zaštititi ako budete redovno, u toku rada, snimali svoj rad na disk.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike