Uspešno lanirana raketa sa zalihama

Letelica “Progres M-28M” bez posade i natovarena zalihama za posadu na Međunarodnoj svemirskoj stanici uspešno je jutros lansirana s kosmodroma Bajkonur pošto su prethodne dve takve misije propale.

“Progres” nosi 2,4 tone goriva, kiseonika, vode, hrane i drugih potrepština za posadu koju trenutno čine Rusi Genadij Padalka i Mihail Kornienko i Amerikanac Skot Keli.

Prethodno lansiranje “Progresa” u aprilu je bilo neuspešno, a u nedelju je propao i američki pokušaj pošto se raketa “Falkon 9” kompanije Spejseks (SpaceX) raspala posle lansiranja. U oktobru je takođe zabeleženo neuspešno lansiranje s tovarom za NASA.

Uporkos neuspesima, NASA tvrdi da je Međunarodna svemirska stanica dobro opskbljena sa zalihama koje mogu trajati do oktobra.

Program Međunarodne svemirske stanice je jedan od retkih oblasti u kojima nisu ugrožene veze Rusije i Zapada zbog krize u Ukrajini.

Zalihe na stanicu nose ruske letelice i američke privatne kompanije Spejseks i Orbital sajnses (Orbital Sciences), a astronaute prevoze isključivo ruski državni Roskosmos. Spejseks se nada da bi mogao da postigne cilj da se Amerikanci sa teritorije SAD opet šalju u svemir od decembra 2017.

Raketa “Sojuz-u”, koja je iskorišćena za jutrošnje lansiranje, potiče još iz sovjetskog svemirskog programa.

(Beta)

Ostavite komentar