Usporavanje

Microsoft je postao poslednja u nizu žrtava usporavanja industrije PC računara, pošto je iz trenutno najuticajnije svetske softverske kuće stiglo obaveštenje da se očekuje manja zarada u drugom fiskalnom tromesečju. Softverski div iz Redmonda saopštio je da će poslovni rezultati biti znatno manji od očekivanih ne samo u navedenom tromesečju, nego i na nivou cele godine.

“Počeli smo da osećamo usporavanje na globalnom ekonomskom planu, a naročito u SAD”, izjavio je Džon Konors (John Connors), Microsoft-ov rukovodilac za finansije.

Pošto su na robnim berzama indeksi prodaje počeli da opadaju, mnogi prodavci računarske opreme bili su prinuđeni da u protekle dve nedelje svoja finansijska očekivanja “usklade” sa realnošću. Intel, Gateway, Apple, Compaq i drugi snizili su svoja očekivanja za naredna tromesečja.

Za svoje drugo fiskalno tromesečje koje se završava 31. decembra, Microsoft očekuje ukupan prihod između 6,4 i 6,5 milijardi dolara, što iznosi čistih 46 do 47 centi po deonici. Analitičari predviđaju da će do kraja tromesečja Microsoft dogurati 49 centi po deonici.

Konors je dodao da Microsoft očekuje zaradu između 1,80 i 1,82 dolara po deonici za celu fiskalnu godinu – što je znatno ispod predviđenih 1,91 dolara.

Poput mnogih analitičara koji su se bavili dotičnom pojavom, i sama kompanija Microsoft ovo ekonomsko usporenje svrstava u ciklična. Konors je ukazao da će predstojeća izdanja operativnom sistema Windows, kodnog naziva Whistler, i paketa Office 10 verovatno, ipak, doprineti povećanju prihoda u sledećoj godini. Sem toga, linija Windows 2000 Server nastavlja da hvata zamah i prelazi iz faze isprobavanja u sistem koji kompanije počinju da prihvataju, poručuje Konors.

Microsoft očekuje pozitivne rezultate i od predstojeće konzole za igranje X-box, svojih bežičnih proizvoda i poslovnih aplikacija za mala preduzeća.

Konors je odbacio tvrdnje da su PC računari na zalasku, rekavši da će stoni i prenosivi računari još dugo imati centralnu ulogu.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike