VBScript – Pop-Up prozori (II deo)

Nastavaljamo priču o „pop-up“ prozorima, uz pomoć VBScript-a, i to prozorima koje dobijamo preko metoda „confirm“ i „open“, objekta „Window“:

 • Metod window.confirm
  Ovaj metod prikazuje dijalog prozor za potvrdu sa porukom koju mi određujemo, i dugmićima „OK“ i „Cancel“. Metod se uglavnom koristi za kada želimo da korisnik verifikuje neku akciju ili neki podatak. Sintaksa ove metode je sledeća:


  window.confirm([poruka])

  Poruka predstavlja string koji će se pojaviti kao tekstualna poruka u okviru dijalog prozora. Prikazaćemo vam i mali primer za ovu metodu:


  <SCRIPT language="VBScript">
  <!–
  Dim Confirmation
  Ulaz= InputBox("Unesite vase ime",
  "Personalizacija", "Pera Peric")
  Potvrda = Confirm("Vase ime je: " + Ulaz)
  /–>
  </SCRIPT>

 • Metod window.open
  Najbolje smo ostavili za kraj. MsgBox, InputBox i Confirm metoda, predstavljaju samo dijalog prozore, koje možemo koristiti za pomoć posetiocima, ili za unos nekih podataka od njihove strane. Sa metodom „window.open“ možemo da kreiramo potpuno novi prozor browser-a. Ovaj prozor možemo da koristimo za dodatne informacije, za preuzimanje veće količine podataka od korisnika, ili kao pomoć u navigaciji. Metoda otvara novi prozor browser-a i učitava dokument zadat atributom URL. Ukoliko ovaj atribut nije zadan, prikazaće se „prazan“ prozor (blank). Sintaksa metode je sledeća:


  window.open([URL [, naslov [, parametri [, zamena]]]])

  URL , kao što smo rekli, predstavlja string vrednost koja sadrži specifičnu adresu dokumenta koji treba da se učita u prozor. Ukoliko je parametar izostavljen prikazuje se prazan prozor (about:blank). Naslov predstavlja naziv koji će se dodeliti novom prozoru. Sledeća opcija su „Parametri“, koji predstavljaju seriju parametara koje odvajamo zarezom, a koji određuju izgled novog prozora. Parametrom „Zamena“ određujemo da li će novi prozor biti zabeležen u listu history čitača. Može da ima dve vrednosti „True“ ili „False“, a bitna je zbog toga što ovim možemo da sprečimo, da se kretanjem posetioca preko navigacionih dugmadi (Back-Forward) čitača, posetilac vrati na ovaj prozor. Evo i jednog jednostavnog primera:


  <SCRIPT language="VBScript">
  <!–
  Dim NoviProzor
  NoviProzor = window.open("neki_url.htm","Novi prozor", _
  "height=450, width=500")
  /–>
  </SCRIPT>

  Metoda vraća referencu kao rezultat kreiranja novog prozora. Dobro je ako ovu referencu smestite u varijablu (NoviProzor), za kasnije korišćenje (recimo, zatvaranje tog prozora).

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike