najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

Virtuelna stvarnost dominira sajmom video igrica u Japanu

Jedan od najvećih svetskih sajmova video igara Tokio gejm šou (Tokyo Game Show) počeo je danas u japanskom gradu Čiba, gde je virtuelna realnost sada postala stvarnost.

Na konferenciji kongresnom centru Makuhari Mese kod Tokija, ove godine učestvovaće 614 kompanija, koje će predstaviti više od 1.500 novih video igrica.

Svuda se mogu videti igrači opremljeni slušalicama i naočarima, uronjeni u svoje svetove, kako pucaju na virtuelna čudovišta ili plešu sa zamišljenim partnerima.

Posebna pažnja biće posvećena proizvodima u oblasti virtuelne stvarnosti koja postaje sve dominantnija u svetu igara.

Većina upućenih je saglasna da virtuelna stvarnost predstavlja budućnost.

Očekuje se da će virtuelna stvarnost prvo zavladati u svetu igrica, iako se njena primena može naći i u obuci zaposlenih, razgledanju nekretnitna, obrazovanju i medijima.

Japanska kompanija Soni ulaže velike nade u virtuelnu stvarnost, posebno imajući u vidu da će njene naočare za virtuelnu stvarnost PlayStation VR početi da se prodaju sledećeg meseca, za oko 400 dolara, dosta jeftinije od konkurentskih uredjaja, što bi moglo da bude pristupačno mnogo većem broju igrača.

Direktor odeljka Sonija za igrice Jasuo Takahaši smatra da će virtuelna stvarnost pomoći industriji zabave koja je počela da posustaje s pojavom pametnih telefona.

„Igrice su se do sada igrale na televizorima. S virtuelnom stvarnošću, igrači sada mogu da udju u svetove prikazane u igricama. To je potpuno novo iskustvo“, izjavio je Takahaši, ističući da se virtuelna stvarnost ne može igrati na mobilnom telefonu. Dodao je i da će uticaj virtuelne stvarnosti biti mnogo širi, uključujući filmove i virtuelna putovanja.

Osnivač kompanije Inhans (Enhance) koja proizvodi softvere za igrice Tetsuja Micuguči izjavio je da je virtuelna stvarnost upravo ona tehnologija koju je čekao za svoju igru „Rez Infinite“.

Nova, VR verzija te igrice, jedna od najvećih atrakcija na tokijskom sajmu, pruža igračima mogućnost da lete kroz svemir ili da idu po dnu okeana. Uzbudjenju doprinosi elektronska muzika sinhronizovana s pokretima igrača i virtuelne eksplozije.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike