najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Više od 225.000 ajfona i ajpeda zaraženo novim virusom

Više od 225.000 Eplovih telefona “ajfon” i tableta “ajped” hakerisano je novom porodicom informatičkih virusa “KeyRaider”.

“Smatramo da je to dosad najveća krađa naloga na Eplu izazvana određenim virusom”, objavila je američka firma za informatičku bezbednost Palo Alto Netvorks na svom veb sajtu, gde rezimira rezultate istrage obavljene zajedno sa grupom amatera Vajp tek (Weip Teć, WT), koja okuplja fanove Epla u Kini.

Istraživanje je pokazalo da su virusom bili pogođeni korisnici iz ukupno 18 zemalja, među kojima je Kina, ali i Francuska, Rusija, Japan, Velika Britanija, SAD, Kanada, Nemačka, Australija, Izrael, Italija, Španija, Singapur i Južna Koreja, prenosi portal francetvinfo.fr.

Virus funkcioniše tako što upada u komunikaciju “ajfona” i “ajpeda” s “ajTjunsom”, muzičkom veb prodavnicom Epla, i tako hakeri dolaze u posed, između ostalog, naloga na Eplu, zajedno sa pasvordom.

Neke žrtve tog virusa konstatovale su abnormalne kupovine, druge doživele hakersku blokadu uređaja koji su potom od njih tražili otkup.

Iz Epla je saopšteno da su problemom bili pogođeni isključivo oni koji ne samo da su deblokirali svoje uređaje da bi omogućili korišćenje funkcija koje ne upotrebljava proizvođač, već su i preuzeli virus prustupajući nebezbednim izvorima. Preduzete su sve mere da se zaštite pogođeni tim problemom, dodali su iz Epla.

(Tanjug)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike