U trendu

Visoke temperature otopile led veličine Floride

Prema najnovijem izveštaju Američke svemirske agencije Nasa, objavljenom ove sedmice, i to u danu kada su Ujedinjene nacije saopštile da je 2016. godina najtoplija u istoriji merenja temperature, za samo 10 dana, zbog porasta temperature koja je bila i do 10 stepeni viša od normalne, na Artiku je nestao led veličine Floride.

Topli vetrovi, naime, izazvali su otopljenje velikih delova Arktičkog okeana, što je dovelo do odvajanja enormnog broja ledenih ploča od glavne mase, pokazalo je najnovije Nasino istraživanje o klimatskim promenama.

Neuobičajeno topla oluja dogodila se u doba godine kada se led u regionu Artika obično nakuplja, a ne topi.

„Kao rezultat ovog ciklona, količina leda u Barentsovom i Karskom moru smanjena je za 10 odsto, a rub leda pomakao se na sever”, rekla je Linet Boisvert, naučnica koja je učestvovala u Nasinom istraživanju.

„Otkriveno je da se u toj toploj oluji najtanji led potpuno otopio. U godinama koje slede, ako zima počne u startu s tanjim ledom, otapanja bi mogla da budu i veća”, ukazao je je Alek Peti iz Nase.

„Još jedna godina. Još jedan rekord. Visoke temperature u 2015. godini biće nadmašene tokom ove godine”, kazao je Peteri Talas, generalni sekretar Svetske meteorološke organizacije (SMO), i ukazao: „U ruskim delovima Arktika temperature su bile od šest do sedam stepeni Celzijusa iznad višegodišnjeg proseka. Mnoge druge arktičke i subarktičke regije u Rusiji, Aljasci i na severozapadu Kanade bile su toplije za barem tri stepena Celzijusa iznad proseka.”

Ponavljajući konstataciju Nase o povećanoj mogućnosti za prirodne katastrofe, generalni sekretar Svetske meteorološke organizacije je objasnio: „Jednom u generaciji toplotni talasi i poplave postaju redovne. Porast nivoa mora direktno je povezan s olujama koje uzrokuju tropski cikloni.”

U preliminarnom Nasinom izveštaju kao krivac navodi se globalni atmosfersko-okeanski fenomen – „El Ninjo”, i to za visoke temperature na početku godine. Ukazano je da je nivo mora ranije rastao za 3,5 milimetra godišnje, a sada za 18 meseci taj porast iznosi čak 15 milimetara, preneo je Tanjug.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike