Visoke temperature otopile led veličine Floride

Prema najnovijem izveštaju Američke svemirske agencije Nasa, objavljenom ove sedmice, i to u danu kada su Ujedinjene nacije saopštile da je 2016. godina najtoplija u istoriji merenja temperature, za samo 10 dana, zbog porasta temperature koja je bila i do 10 stepeni viša od normalne, na Artiku je nestao led veličine Floride.

Foto: Pixabay.com/robynm

Foto: Pixabay.com/robynm

Topli vetrovi, naime, izazvali su otopljenje velikih delova Arktičkog okeana, što je dovelo do odvajanja enormnog broja ledenih ploča od glavne mase, pokazalo je najnovije Nasino istraživanje o klimatskim promenama.

Neuobičajeno topla oluja dogodila se u doba godine kada se led u regionu Artika obično nakuplja, a ne topi.

„Kao rezultat ovog ciklona, količina leda u Barentsovom i Karskom moru smanjena je za 10 odsto, a rub leda pomakao se na sever”, rekla je Linet Boisvert, naučnica koja je učestvovala u Nasinom istraživanju.

„Otkriveno je da se u toj toploj oluji najtanji led potpuno otopio. U godinama koje slede, ako zima počne u startu s tanjim ledom, otapanja bi mogla da budu i veća”, ukazao je je Alek Peti iz Nase.

„Još jedna godina. Još jedan rekord. Visoke temperature u 2015. godini biće nadmašene tokom ove godine”, kazao je Peteri Talas, generalni sekretar Svetske meteorološke organizacije (SMO), i ukazao: „U ruskim delovima Arktika temperature su bile od šest do sedam stepeni Celzijusa iznad višegodišnjeg proseka. Mnoge druge arktičke i subarktičke regije u Rusiji, Aljasci i na severozapadu Kanade bile su toplije za barem tri stepena Celzijusa iznad proseka.”

Ponavljajući konstataciju Nase o povećanoj mogućnosti za prirodne katastrofe, generalni sekretar Svetske meteorološke organizacije je objasnio: „Jednom u generaciji toplotni talasi i poplave postaju redovne. Porast nivoa mora direktno je povezan s olujama koje uzrokuju tropski cikloni.”

U preliminarnom Nasinom izveštaju kao krivac navodi se globalni atmosfersko-okeanski fenomen – „El Ninjo”, i to za visoke temperature na početku godine. Ukazano je da je nivo mora ranije rastao za 3,5 milimetra godišnje, a sada za 18 meseci taj porast iznosi čak 15 milimetara, preneo je Tanjug.

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Oznake