najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Vlasnik Amazona predstavio detalje nove rakete Nju Glen

Direktor Amazona Džef Bezos predstavio je detalje nove svemirske rakete „Nju Glen“ (New Glenn) njegove kompanije „Blu oridžin“ (Blue Origin), preneo je Bi-Bi-Si (BBC).

Nova raketa nazvan po astronautu Džonu Glenu moći će više puta se koristi. Njom bi trebao da se lansiraju sateliti i letelica s ljudima sa Kejp Kanaveral.

Bezos je najavio da bi prvo lansiranje „Nju Glena“ trebalo da bude do kraja decenije. Ova raketa ima dve varijante, od koje je veća visoka 95 metara

„Nju Glen“ je nadogradnja znatno manje suborbitalne rakete i kapsule „Nju Šepard“, koja je nazvana po astronautu Alenu Šepardu. Ta rakete je već imala četiri uspešne probe s povratkom motora na Zemlju.

Nova aketa visine 95 metara i prečnika sedam metara će se u svojoj osnovi napajati na sedam motora na tečni metan i tečni kiseonik. Prilikom odvajanja predvidjeno je da raketa proizvede udar od 17,1 meganjutna.

„Naša vizija je da milioni ljudi žive i rade u svemiru i „Nju Glen“ je veoma važan korak. Osim toga sledeća na tabeli je raketa Nju Armstrong (New Armstrong), ali to je plan za budućnost“, rekao je vlasnik Amazona u ponedeljak.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike