Word – Podešavanje lista nabrajanja

U prethodnom članku smo videli kako možemo da dobijemo liste nabrajanja (numbered list) na jednostavan način. Osim navedenog načina, liste možemo dobiti i preko menija „Format> Bullets and Numbering“, gde je moguće izvršiti i dodatna podešavanja. Brojevnu listu nabrajanja ćemo dobiti tako što izaberemo prethodni meni („Format> Bullets and Numbering“), pa u novom prozoru pređemo na karticu „Numbered“. Na kartici se nalaze uzorci predefinisanih stilova lista nabrajanja, za izbor određene, samo kliknite na neki uzorak i kliknite na „OK“. Isto važi i za znakovne liste nabrajanja, s tim što ćete preći na karticu „Bulleted“.

U slučaju da vam ne odgovara ni jedna od ponuđenih lista, možete kreirati vlastitu listu. U dijalogu „Bullets and Numbering“ klikom izaberite listu koja vam se najmanje sviđa, i potom kliknite dugme „Customize„. Pojaviće vam se novi dijalog i to „Customize Numbered List“ (ako ste se nalazili na brojevnim listama) ili „Customize Bulleted List“ (ako ste se nalazili na znakovnim listama).

Kod znakovnih lista, sekcija „Bullet Character“ određuje izgled znaka – karaktera, koji će biti upotrebljen za nabrajanje. Ako nismo zadovoljni ni jednim ponuđenim, kliknite na dugme „Bullet...“ i iz tabele izaberite neki drugi znak. Ukoliko ni ovim niste zadovoljni, odgovarajući karakter možete pronaći u setu nekog drugog fonta, kliknite na dugme „Font…“ i izaberite neki drugi font. Na ovaj način se menja prethodno opisana tabela karaktera. Sledeće podešavanje je „Bullet Position„, kojim određujemo udaljenost znaka za nabrajanje od leve margine. Poslednja opcija (Text Position) određuje udaljenost teksta stavke od leve magine (uvlačenje teksta). Kada ste sve podesili kliknite na „OK“.

Podešavanje brojevnih lista nabrajanja počinjemo u sekciji „Number format„, gde određujemo:

  • Font – odnosno izgled samih cifara za nabrajanje.
  • Number Style – ovde određujemo stil nabrajanja. Stil može biti definisan: arapskim brojevima (default), rimskim brojevima, malim rimskim brojevima i, velikim i malim slovima abecede, sve u zavisnosti od potreba.
  • Start at – naše liste ne moramo otpočeti od jedinice, jednostavnom promenom lista može da startuje od neke druge cifre.
U sekciji „Number Position“ određujemo u odnosu na koju stranu će biti poravnat znak nabrajanja i na kojoj će udaljenosti biti od ivice. Poslednje podešavanje u dijalogu je „Text Position„, kojim određujemo udaljenost ostalih linija stavke (ne, i prve linije) od leve margine.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.