U trendu

Word – Poravnavanje po decimalnoj tački

Kada kreirate tabelu koja u sebi treba da sadrži i brojčane podatke sa određenim brojem decimala, postavlja se problem poravnavanja datih cifara. Ako koristite standardne mogućnosti za poravnavanje: Left, Right, Center i Justify, nećete dobiti željeni rezultat. Rešenje se nalazi u upotrebi tabulatora, i to „decimalnog tabulatora“ (tabulator sa decimalnom tačkom).

Evo kako da poravnate cifre u jednoj koloni tabele po decimalnoj tački:

  1. U već pripremljenoj tabeli sa ciframa, selektujte ćelije u kojima se nalaze cifre (ne i naslovnu ćeliju). Ukoliko izaberete i naslovnu ćeliju, tekst (u datoj ćeliji) će se poravnati levo od tabulatora.
  2. Levo od horizontalnog lenjira, nalazi se dugme za promenu tabulatora. Kliknite na njega onoliko puta dok ne dobijete decimalni tabulator. Ako ne vidite lenjir, izaberite padajući meni „View> Ruler“.
  3. Kliknite na lenjir, tamo gde želite da postavite tabulator, tj. tačku gde će se poravnavati cifre po decimalnom zarezu. Na lenjiru će se pojaviti oznaka – indikator, stop tabulatora sa decimalnom tačkom.
  4. Da bi bolje podesili poziciju cifara u ćelijama koje ste selektovali, kliknite na oznaku tabulatora i vucite levo, ili desno. Dok budete prevlačili tabulator, na ekranu će se pojaviti isprekidana vertikalna linija, kao reper za bolje pozicioniranje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.