Word – Riverzni tekst

U radu sa Word-om, poneked će vam zatrebati da istaknete određeni deo pasusa ili ceo pasus, što možete uraditi primenom efekta riverznog teksta – odnosno da slova u tom delu teksta budu bela na crnoj podlozi. U ranijim verzijama Word-a ovaj efekat se mnogo lakše dobijao, a sa novijim verzijama potrebno je napraviti mnogo više koraka da bi se došlo do željenog rezultata. Da li je moguće uprostiti ovaj postupak?

Možda se, nekim slučajem, sećate Word-a za DOS, koji je omogućavao da štampate riverzni tekst na određenim štampačima, pogotovo laserskim Canon, definisanjem određene boje fonta. Različite boje, transponovane su u različite efekte, uključujući tu i riverzni tekst. Ovaj isti trik je radio i sa ranijim verzijama drajvera za štampače Windows-a.

Od verzije Word 97, vrlo lako možete definisati pojedinačne reči, fraze ili cele pasuse kao riverzni tekst. Međutim, ova opcija je pomalo skrivena, tako da se malo teže može pronaći. Dobra vest je i da u Word-u verzija 6 i 7, takođe možete vrlo lako podesiti cele pasuse u riverzni format.

Sve verzije koriste istovetni pristup pasusu. U svakom slučaju, kod potrebe riverznog teksta bolje je koristiti meni „Format> Borders And Shading“, nego meni „Format> Font“ ili „Format> Paragraph“, a podešavanje nije ništa kompleksnije u odnosu na, recimo, podešavanje dvostrukog podvlačenja teksta.

Za podešavanje pojedinačnih reči ili fraza u riverzni tekst u Word-u 97 i kasnijim verzijama, selektujte reč ili pasus i izaberite meni „Format> Borders And Shading“. Po otvaranju novog dijaloga pređite na karticu „Shading“, te izaberite u opciji „Fill“ crnu boju, a u sekciji „Patterns“ ostavite polje „Style“ na podrazumevano „Clear“. U polju „Apply to“ možete još odrediti na koji deo teksta će se primeniti ovaj efekat, na deo ili ceo pasus. Na kraju kliknite „OK“. Nakon ovoga, ostaje nam da još izmenimo boju slova, zato izaberite meni „Format> Font“, i u padajućem polju „Font color:“ izaberite belu boju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.